Социалисти от Благоевград сред учредителите днес в НДК на новото обединение на БСП

15 Май 2021 | 18:16
2 коментара
Общество

Бившият депутат от БСП в Благоевград Емил Костадинов и бившият областен лидер на социалистите Юлиан Гошев заедно с членове на партийни организации от региона, недоволни от авторитарното управление на Корнелия Нинова,  днес тръгват за София за учредяване на ново обединение в БСП. То ще се роди в 11.00 часа в  НДК под името “Идейно-политическо обединение в БСП „Платформа „Социализъм ХХІ век“.

Обединението не е нова партия, учредяването му се допуска от партийния устав, коментира Е. Костадинов, който е един от инициаторите за създаването му. Той призна, че е поканил доста членове на БСП от Благоевградска област, но отказа да съобщи имена, докато не види другарите в залата. Предполагаемите участници в учредяването – социалистите от Банско, Петрич, Симитли и Кресна, които са твърда опозиция на Нинова и на проведеното завчера областно заседание го напуснаха заради отказа й да чуе доводите им защо настояват областният лидер на БСП Валери Сарандев да бъде сменен, също бяха доста предпазливи в отговора на въпроса ни ще ходят ли в София. Единственият по-конкретен отговор дойде от бившия лидер на червените в Петрич Димитър Капитанов, който каза: „Възможно е. Лично аз ще отида, за другите не знам“. Лидерката на петричките социалисти Йорданка Атанасова потвърди, че от нейния град ще пътуват няколко души, които били поканени, но за себе си се колебаела…

По непотвърдена информация поне 3 коли с вътрешни опозиционери ще потеглят и от Банско.

Движението ще бъде учредено от едни от най-ярките критици на настоящото ръководство на левицата като журналиста Велислава Дърева, бившия зам. енергиен министър Явор Куюмджиев и екс зам. шефа на Народното събрание Валери Жаблянов, както и от дъщерята на Георги Пирински – Ана Пиринска, която беше член на предишния Национален съвет. 

Опозицията се е обединила с цел да бъдат направени спешни промени в програмата на партията и посланията й за предсрочния парламентарен вот.

3 са основните задачи според авторите на програмния документ, който ще бъде приет днес –  да се върне демократичното начало и колективното ръководство в партията, да се създадат условия за дискусия какво е новото ляво и мястото на БСП в него, и редовите социалисти да си върнат партията. Инициаторите за „Платформа „Социализъм ХХІ век“ имат идея и да се направи по-широко обединение, включително и в бъдеще за разговори с Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Красимир Янков.

На форума ще бъде приета платформа „Социалистически манифест“, а първата дискутирана тема ще е „Къде се загуби лявото в България?“. Като изходна точка за дискусията е констатацията, че „в последните години атмосферата в БСП се характеризира с безпрецедентни чистки на всички равнища и саморазправа със социалисти под лозунга „врагове”. Така от масова партия с жизнени структури и демократично единодействие БСП бе превърната в еднолична, командна, лидерска организация с резултат дълбоко разделение в партията и реална заплаха за самото й съществуване. Социалистите са обезверени, структурите са парализирани, при това в момент, когато гражданите отново предстои да изберат на кого да гласуват доверие за управление на страната.

Инициаторите за обединението искат спешно свикване на конгрес на БСП, който да направи обективен и трезв анализ на резултатите от изборите и състоянието на партията, да бъдат приети неотложни мерки за възстановяване на  вътрешнопартийната демокрация и за незабавно прекратяване на „лова на вещици“, незабавна оставка на председателя на БСП и безусловна подкрепа на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.

Любопитен детайл е, че по същото време, когато в НДК ще се учредява „Платформа „Социализъм ХХІ век“, на „Позитано“ 20 ще се проведе пленум на БСП.

„Аз ще съм на пленума, защото съм задал няколко въпроса на ръководството и чакам отговори – не мисля, че ще ги получа, но трябва да съм там“, каза за „Струма“ бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, който е един от най-критично настроените към политиката на К. Нинова и беше сред първите, които обявиха безапелационно, че тя е длъжна да си подаде оставката след срамния за БСП резултат на последните парламентарни избори.в.Струма

Добавени коментари

Иван публикува:
15 Май 2021 | 22:25
Тези,като ги гледам какви дъртаци са и е ясна картинката !! Сложете най-после млади хора,как не ви омръзна само сарандев ,марандев едни и същи муцуни Те са си изпели песента отдавна !!! После пак ще ревете,като батко Славчо ви сложи чепа!!!
Петрич публикува:
15 Май 2021 | 20:09
Петричките социалисти в лицето на цитираните имена на мен лично ми говорят че пак са се продали.Има ЛЮБОВ между двамата но не и работа за БСП.

Добавете Вашия коментар

TOP