Собственикът на опожарените житни ниви край Разлог Ив. Стойчев: Пожарът е умишлен

07 Август 2023 | 09:56
5 коментара
Общество
Благоевград
Собственикът на опожарените житни ниви край Разлог Ив. Стойчев: Пожарът е умишлен
Голям пожар вилня край Разлог и унищожи над 150 дка неожънати житни ниви на строителния бизнесмен Иван Стойчев. Огънят избухнал в събота вечерта в местността Средорек по пътя за Катарино, под хотел „Три планини“ на покойния бизнесмен Владимир Каролев.

Пламъците обхванали голяма част от житния масив благодарение на силния вятър. Огненото зарево край Разлог се виждало чак от Банско, кадри от стихията бяха публикувани в реално време в социалната мрежа. „На място са изпратени 3 екипа с 10 пожарникари от Разлог, Банско и Якоруда. От община Разлог са осигурени две водоноски, а от Горското стопанство – джип, предназначен за гасене. Огънят е ограничен бързо, за около 1 час, пожарникарите са се справили безупречно въпреки силния вятър”, заяви за „Струма“ директорът на РДПБЗН – Благоевград комисар Валентин Василев.

По думите му пожарът не е предизвикан от природно явление, тъй като не е имало мълнии и гръмотевици. Дъжд е завалял за кратко, след като вече е възникнал пожарът, което навява съмнения, че е предизвикан от човек. В Разлог масово се говори, че пожарът е умишлен. Унищожени са житните ниви на Иван Стойчев, в близост е имало слънчогледи, там се намира и фитнесът на бизнесмена Георги Фарфаров, но пламъците не са достигнали до тях. В социалната мрежа близки до бизнесмена също лансираха версията за умишлен палеж и намекнаха, че знаят кой го е направил.

Причините за пожара и размерът на щетите са в процес на изясняване. По случая е образувано разследване. Репортер на „Струма“ вчера се свърза с бизнесмена Иван Стойчев, който заяви следното: „Да, житните ниви са мои, 300 дка френска пшеница. Ние обхождахме до 22 часа масива, след което са ни издебнали и в 23:15 часа са го запалили. Пожарът е умишлен. Имаме подозрения, които на този етап ще запазим за себе си. Житото е тотално унищожено. Използвахме го за животните, които гледаме, както и за местното население. Щетите са за 70 000 лв.“, каза разложкият бизнесмен. Много по-голям пожар като мащаб горя в събота и между петричките села Първомай и Кавракирово. Пламъците са забелязани около 15 часа и са обхванали обработваеми земи, треви и храсти върху 500 дка площ. Огънят е потушен от пожарникари от Петрич, като в гасенето се включили собствениците на земите и доброволци от селата

В събота на обяд пожар е възникнал и над Симитли, който е обхванал около 200 кв.м, но бързо е потушен. Пожари е имало и в Гоце Делчев и на други места, като само в събота в Благоевградска област са възникнали 11, при които са засегнати земи и храсти. Всички са съмнителни и са причинени от човешка ръка, било от немарливост или злонамереност. В неделя до обяд пожари са гасени отново край Разлог, както и в землището на село Илинденци, община Струмяни. /Струма бг

Добавени коментари

Джипсо публикува:
08 Август 2023 | 07:40
Кусстюму и Дудуко Фарфаров си пия кафето заедно Кустюму и обеща да помага за изборите
Стойчев публикува:
07 Август 2023 | 23:16
Стъпихте на криво,а сега на къде?
накол публикува:
07 Август 2023 | 22:03
де бе банскалия полицай,нема ле най-после да ги вкараш тия дудуци,или и ти си на народната софра на опашка за месце от младо ягне ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
я публикува:
07 Август 2023 | 21:22
пене,загубил си си запалката на блоко !
прешелкова публикува:
07 Август 2023 | 21:20
дудуци в деиствие,тое пач я збръкахте,мамицата ви долна ,крадлива

Добавете Вашия коментар

TOP