Собственикът на депото в Дупница: Ако преместя суровината ставам или убиец, или крадец

17 Февруари 2020 | 15:57
0 коментара
Криминално

Ако преместя тази суровина, която не е отпадък ставам убиец, тъй при поставянето й на сметище, тя отделя изключително вредни вещества при гниене. Човек ако вдиша от тези отрови може да загина само за 15 секунди. Ако реша да я преработя, тъй като е изключително ценна, ставам крадец, защото тя не е моя собственост“, заяви пред Окръжен съд – Кюстендил, управителят на депото, което подпали моста на магистрала край Дупница, Кольо Илиев.

Собственикът на „Феникс - Дупница“ ООД, се изправи пред магистратите след искане от страна на прокуратурата за налагане на по-тежка мярка. Първоинстанционният съд в Дупница наложи на Илиев мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв., която беше потвърдена от състав на Окръжен съд – Кюстендил, в понеделник. Обвиняемият беше категоричен пред магистратите, че въпросният отпадък не е негова собственост. „Това са блистери от лекарства на фармацевтичния завод, които стоят на този терен вече 10 години. Те обаче не са поставени от мен и не са моя собственост. Изпратих множество сигнали до РИОСВ, до Община Дупница и никой не ми е издал документ, за да се заема с преработката им. Става въпрос за изключително ценна суровина, която струва 3 млн. лв.“, категоричен беше Илиев, който прати топката към Община Дупница. Оказва се, че въпросният отпадък се съхранява в продължение на 10 години на общински терен, а обвиняемият нямал нищо общо с него.  „Какво се случва сега, когато ми запечатаха машините. 80 човека стоят без работа, какво ще се случи с тях?“, попита Илиев, който настоя магистратите да му наложат най-леката мярка „подписка“.

По време на съдебното заседание от защитата на обвиняемия беше представен болничен, според който Илиев се лекувал от вирусна пневмония в периода от 7-и до 15-и февруари в болницата в Дупница. 3 дни по-рано /4-и февруари/ от РИОСВ – Перник, не успяваха да връчат наказателно постановление на Илиев, който беше обявен и за издирване. На 5-и февруари на крака в Дупница пристигнаха и екоминистърът Емил Димитров, придружен от главния секретар на МВР Ивайло Илиев, но до среща с управителя на депото така и не се стигна. Едва на 7-и февруари Кольо Илиев сам се предадена в полицейското управление в града и на него беше наложен 72-часов арест.

Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, за това че от неустановена дата до 05.02.2020 година, в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда -  престъпление по чл. 353б, ал.1 от НК. 

Добавете Вашия коментар

TOP