Собствениците на терена от 790 кв.м на Баларбаши: Ако община Благоевград издаде разрешение на Хр. Шопова за строеж на нашето място, освен бившия кмет и заместничката му ще съдим и общината

07 Февруари 2022 | 19:12
10 коментара
Общество
Собствениците на терена от 790 кв.м на Баларбаши: Ако община Благоевград издаде разрешение на Хр. Шопова за строеж на нашето място, освен бившия кмет и заместничката му ще съдим и общината

Ако община Благоевград издаде строително разрешение на бившата заместник-кметица Христина Шопова да започне
строеж върху нашия парцел, тогава ще започнем дела и срещу общината за съучастие в престъпление, извършено срещу частна собственост.
Това заявиха Бойко Младенов – бивш български национал по баскетбол, леля му Елза Стойкова, която е строителен инженер, и адвокатите им от София, които научили от публикацията във в. “Струма”, че Шопова събира разрешителни, за да строи на Баларбаши, и то на тяхното място от 790 кв.м, за което още се водят съдебни дела.
“Не мога да си обясня какво става, около нашия парцел се вдигна голям шум, в Общинската администрация са запознати, че от 8 г. водим дела, както и че имаме влязло в сила решение, че общината неправомерно го е продала на фирмата на бившия кмет Атанас Камбитов”, коментира Бойко Младенов. Аз живея в София, но съм израснал в Благоевград, където дядо ми е купил този парцел преди близо 100 години, искахме и ние да построим една къща, в която децата ни да има къде да се връщат”, коментира той с огорчение.
“Необяснимо е това нахалство от страна на бившия кмет Камбитов, който ни заграби парцела, защото и Окръжен съд – Благоевград, и Върховен административен съд още преди 2 години постановиха, че земята е наша, ние сме собственици”, коментира и Елза Стойкова. “Има влязло в сила решение да приключим с реституцията на терена и да влезем във владение. Това, което ни дели от въвода във владение, е решението на бившата Поземлена комисия. На 1 февруари беше последното заседание по делото в Окръжен съд, което обаче не е за собственост на терена, която е безспорна, а за самата скица – наши роднини протестираха съотношението между застроена и незастроена част, защото целият ни терен е около. 2 дка и по-голяма част от него вече е застроена. Това са междуроднински отношения, които нямат връзка със собствеността на парцела. Общината е наясно, че сме в процедура и сме на път да получим въвод във владение, наясно е и че не трябва да се дава разрешение за строеж на фирмата на Шопова и ако го направи, това всъщност ще означава, че в Благоевград беззаконието продължава. От много години аз плащам данък за този парцел, партидата е на мое име, в регулацията като собственици сме вписани ние, не общината, не Камбитов, не Шопова или който и да е друг. И явно битката ни в съда да докажем правотата си ще продължи, защото нито аз, нито сестра ми или братовчедът, които сме реалните собственици на този парцел, имаме намерение да се отказваме”.
“Гафът всъщност е на бившата Поземлена комисия, която преди години е издала на собствениците междинно решение, но не е продължила процедурата до окончателно решение”, обясни предисторията на парцела и адвокат Силвия Мецова, която е наета от собствениците да защитава интересите им в съда. “Въпреки многото спънки, които получихме от бившия кмет на Благоевград Румен Томов, ние все пак взехме от общината скицата и там всички са известени, че процедурата е в ход.
Ако Шопова получи строително разрешение, единственият ни ход е да заведем дело срещу фирмата, на която имотът на клиентите ми е бил продаден, като няма никакво значение после тази фирма на колко други го е препродавала”, обясни адвокат Метова.
Според нейни колеги, ако до получаване на въвода във владение от частниците Хр. Шопова вече е започнала строеж, тя ще е длъжна да го върне на истинските собственици и да предяви иск за изплащане на подобрения. Ако обаче собствениците не се съгласят с оценката на тези подобрения, изходът е бившата заместник-кметица сама да си събори строежа.


Парцелът на Баларбаши е на път да се превърне в символ на беззаконието в страната и в частност в Благоевград. Припомняме и историята му. Той бил купен през 1926 г. от прадядото на Бойко Младенов и възстановен от Поземлената комисия, но до ниво временна заповед за възстановяване поради липса към онзи момент на актуализирана скица. След като процедурата не е довършена, имотът влиза заедно с още около 2000 подобни в списъците на общината като общинска собственост. През 2017 г. теренът от 790 кв.м е продаден от община Благоевград на дружество “Старт 2015”, а половин година по-късно бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов става едноличен собственик на капитала на фирмата и неин управител. За това КПКОНПИ му наложи глоба от 10 000 лв. и постанови още близо 90 000 лв. отнемане в полза на държавата. Административен съд – Благоевград потвърди глобата, а след като и ВАС го направи и решението влезе в сила, Камбитов трябва като физическо лице да преведе в държавния бюджет сумата от близо 100 000 лв.
Междувременно на 17.09.2020 г. теренът от 790 кв.м окончателно стана собственост на Атанас Камбитов, защото на тази дата едноличният собственик на “Старт 2015” ЕООД стана дружеството “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. От инвестиционното намерение на бившата заместник-кметица Христина Шопова и настояща половинка на Камбитов пък става ясно, че наскоро Камбитов е прехвърлил въпросния парцел на нейната фирма “Алфа Приоритис” ЕООД и в момента с тази фирма Шопова усилено събира разрешителни, за да започне застрояване.
Както вече съобщихме, мястото е гранично с къщата на свата на Ат. Камбитов – бившия областен управител К. Хаджигаев, и най-вероятно цялото размотаване на парцела между различни фирми цели там да бъде построена къща за сина на ексгубернатора Върбан и дъщерята на Камбитов – Елена.в.Струма

Добавени коментари

Г-жа Младенова публикува:
08 Февруари 2022 | 06:18
И Шопова и Камбитов , Проклети бъдете ! Колко народ ограбихте и разплакахте ? Мошеници алчни!
До ? публикува:
08 Февруари 2022 | 00:44
Да , има две дъщери!Общо са три децата му , като най-малката е непълнолетна дъщеря изоставена някъде из София, от която не се интересува! !
Любопитен публикува:
08 Февруари 2022 | 00:11
Малиии,истински Престъпник! Забърква бившата му жена с кредити и проблеми,а сега и любовницата Шорова! Няма ли кой да го спре? В гроба ли ще си го носи откраднатато ?
? публикува:
07 Февруари 2022 | 23:55
Камбата нямаше ли 2 дъщери ?
БЛАГОЕВГРАД публикува:
07 Февруари 2022 | 23:54
ЗАТВОР ЗА КАМБИТОВАТА СГАН !
До Джумалия публикува:
07 Февруари 2022 | 23:52
Да , има Бог! Той вече ги наказва ! На Шопова сина главата не го слуша, проблем в крака и се опитва да е футболист с парите на майка си,дрогата му е в повече и т.н.Камбтовия син от край време е луд,а дъщеря му освен общото Ленче е и просто ! А откраднатите имоти и пари ще ги харчат децата на Кучката, но не и внуците му, че вече са със сърдечни пороци и още двама , трима измекяра очукани от съдбата , но още не разбрали!
Джумалия публикува:
07 Февруари 2022 | 23:36
По подобна схема по времето на Паскалев бяха ни отнети и продадени няколко пъти два декара и се построи болница Пулс ,а по същото време ние водихме дело срещу общината .Много имоти бяха заграбени и дадени на приближени до власта ,но има Господ и рано или късно ще си получат заслуженото тези комунистически мекерета .
Гешев публикува:
07 Февруари 2022 | 23:31
Затвор и за тримата ! Кмбриона- лъжец , Пачаврата-Шопова и щерката - Лудото Ленче !
ицо публикува:
07 Февруари 2022 | 20:30
Мръсна, крадлива пачавра и ония психосексуален, комплексиран, падежки олигофрен.
Затвор за камбата. публикува:
07 Февруари 2022 | 19:22
Затвор!

Добавете Вашия коментар

TOP