Собственици на заведения в Сандански поискаха по-ниска такса тротоарно право

29 Октомври 2021 | 17:16
0 коментара
Бизнес
Собственици на заведения в Сандански поискаха по-ниска такса тротоарно право

Собственици на заведения, намиращи се на търговската улица “Македония” в Сандански, депозираха в ОбС подписка с искане за намаляване на таксата за тротоарно право до края на тази календарна година поради епидемичната обстановка. Мотивите на собствениците на заведения са, че от началото на тази седмица, откакто са наложени мерки, в заведенията им е регистриран срив на оборота с над 70 процента.

Това е второ искане на собствениците на заведения, депозирано до председателя на Общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов и до кмета на общината Атанас Стоянов в рамките на половин година. На председателски съвет местните “старейшини” гласуваха против предложението на ресторантьорите да влезе в дневния ред на проведеното преди седмица октомврийско заседание.

Добрата новина за търговците и ресторантьорите е, че те плащат такса за тротоарно право по старата наредба, а именно: за първа зона цената на квадратен метър е 9.00 лева, за втора зона – 6 лева, за трета зона – 4 лева, за четвърта зона – 2 лева, и за пета зона – по 1.00 лв.

Ресторантьорът Иван Стоянов сподели, че от началото на тази седмица в кафенето, което се намира на ул. “Македония”, оборотът е със 70 процента надолу.

„Това е факт. До средата на месец октомври, въпреки че имаше и дъждовни дни, имаше клиенти, а сега, когато времето е слънчево, тук-там на една маса сядат по един-двама клиенти. В понеделник оборотът ми бе 35 лв., във вторник – 32 лв., в сряда – 29 лв., а днес, четвъртък, до 15.00 ч. съм реализирал оборот от 23 лв. Това е самата истина”, каза Иван. Той сподели, че вчера в заведение за бързо хранене, стопанисвано от известния като майор Зъков, е направена проверка от представители на РИОСВ и служители на полицията, като е установено, че в кухнята е работило лице без зелен сертификат. На Зъков е съставен акт за това в размер на 1200 лв.

„Това е сигурно оборотът за няколко дни, а Зъков ще трябва да плаща глоба”, заяви Иван Стоянов.

По-тежка е ситуацията в по-малките кафенета и заведения със закрита площ с по 20-30 места.

„Трябва да затворим, за да не плащаме ток, вода и други разходи. Аз не мога да накарам готвача и сервитьора да се ваксинират. Те са категорични, че на този етап няма да го направят. Въпреки че аз съм ваксиниран, не мога да работя сам по 20 часа в заведението. Ще го затворя и ще чакам по-добри времена”, заяви Румен Николов, собственик на заведение./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP