Собственици на заведения в Банско се чудят и маят, как ще намерят персонал след локдауна

19 Март 2021 | 16:06
3 коментара
Бизнес

Затруднения с намирането на персонал след поредния локдаун в страната, обявен вчера, който влиза в сила от понеделник /22 март/, прогнозират механджии, ресторантьори и собственици на заведения в Банско.

Масово хората, които са работили досега в сферата на ресторантьорството, търсят работа в други сфери на икономиката или възможности за работа в чужбина.

„Имаме работници, които пристигнаха от морето и са на работа едва 20 дни. Всички вече са си изчерпали възможностите – нямат право на обезщетение, нямат отпуски и дори все още не са получили тези 24 лева обезщетение на ден, които се бавят безумно много. За пореден път сме мишена. Според мен не е сериозно, че затварят заведенията, а хотелите продължават да работят. Мисля, че и това затваряне няма да е 10 дни и ще продължи по-дълго, но колкото и да е, за нас ще бъде трудно отново да намерим персонал. Сега имам хора от морето, които си тръгват заради новия локдаун и няма да се връщат повече. Всички гледат да се пренасочат към магазини за хранителни стоки, към хотелите и за нас от тук насетне ще е много трудно да намерим персонал”, коментира Калинка Прешелкова, собственик на механа в Банско.

Пред същите проблеми са изправени и други нейни колеги, които също се опасяват от липса на персонал при следващото отваряне, тъй като заетите в сектора масово търсят други алтернативи за работа. 

Ккато писахме вчера, собственик на заведение в Банско направи гръмко изявление по повод евентуалното затваряне на държавата.

Росица Коцева се закани, че ако бъде решено да бъдат затворени ресторантите, тя ще продължи да работи.

Не членува в нито една асоциация, не получава никаква финансова подкрепа и не е плащала никакви заплати от близо 2 месеца. В момента хората, които работят в ресторанта се издържат от заемите й и работят на добра воля, съобщава "Евроком“.

Правителството реши да удължи мярката, в която работещите във временно затворените дейности ще получават компенсация в размер на 75 на сто от осигурителния си доход. Запазват се обаче и условията и реда за кандидатстване. Така бизнесът на Росица няма да се възползва нито от тази мярка, нито от предходните.

"Имахме 25 служители преди януари 2019 г. Трябваше да реша кой да бъде освободен, гледала съм кой има майка, кой има странични доходи, кой няма деца. Общо взето трябва да решаваме съдбите на хората, което те не са заслужили“, коментира Росица Коцева

По време на локдаун, ако един обект работи, служителите му подлежат на наказателна отговорност.

"И какво ще вземат на служителите? Те всичко са изгубили, абсолютно на нито един служител не му е по-зле, отколкото в момента. Какво ще изгубят? Заплатата, която не са получавали и вече се бави един месец. Те работят три пъти повече за една трета от заплащането. В затвора поне няма да плащам ток“, каза още тя.

Добавени коментари

Николай Колчев публикува:
22 Март 2021 | 08:25
Как ше разберете коя жена е курва? Ами много лесно,.. всичките курви на българия са във фейсбука на бившият Г. Икономов да му се мазнят и му свирят.
ot razlog публикува:
20 Март 2021 | 13:28
nali ste mnogo lakomi za pari
Аз съм бурята! публикува:
20 Март 2021 | 07:49
У бе, гъби отровни! Да ви затварят и три месеца да не мърдате от Банско! Нещастници!

Добавете Вашия коментар

TOP