Сняг, слани и гръмотевични бури след средата на април

12 Април 2024 | 13:52
0 коментара
Любопитно
България
Сняг, слани и гръмотевични бури след средата на април

Слани и даже сняг от средата на април. Това прогнозират за близките дни метеоролозите от Метео Балканс. 

В началото на новата седмица температурите над Централна и Западна Европа ще се понижат и ще са близки до нулата, което ще създаде предпоставки за възможни късни слани.

По същото време на Балканите очакваме затопляне и нетипични за средата на април температури. Очакваните температури ще са типични за май месец, като максималните в някой райони ще надминат 30 градуса по Целзий. 

Понижението на температурите обаче ще достигне и до България, предупреждават от Метео Балканс. 

Към средата на следващата седмица (16-18 април ), очакваме през Балканите да премине  добре изразен студен атмосферен фронт, свързан със средиземноморски циклон. 

Към периода 16-19 април времето над България ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са тези над Централна и Южна България. По-високите западни полета и планините ще се примесват и със сняг.

Ще се разразят и гръмотевични бури. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Според GFS модела, дори по високите квартали на София е възможно да го обърне на сняг,

но според нас вероятността е много малка. Но тази обстановка е хубаво да се следи, защото след преминаването на циклона ще има условия за късни слани и в България. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP