В 27 области на страната е обявен жълт код за ниски температури за вторник, 27 февруари, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН. Във всички области без Благоевград, максималните температури ще бъдат отрицателни.

През нощта снеговалежите от запад ще отслабват, но в Източна България ще са все още значителни.

Днес и там ще са слаби, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат.

Вятърът малко ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток. Ще бъде много студено, като сутринта температурите ще са предимно между -7 и -12 градуса, на места и по-ниски, а и дневните почти навсякъде ще са отрицателни – между -2 и -7 градуса, в югоизточните райони – малко по-високи.

През нощта срещу сряда, с преминаването на нов средиземноморски циклон, от югозапад валежите отново ще се активизират. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за февруари и ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието

ще бъде облачно, с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са -2 – -5 градуса. Температурата на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще е 4-5 бала, след обяд ще отслабва.

Над планините

ще е облачно и мъгливо, ще вали слаб сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -5 градуса, на 2000 метра – около -8 градуса.

Източник: Thinkstock/Guliver

В сряда

с обръщане на вятъра от север-северозапад ще нахлуе нова порция студен въздух. Отново ще има валежи от сняг, на повече места и повече като количество в югоизточната половина от страната. По-късно през деня от запад валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва. Минимални температури – предимно между -14 и -9 градуса, максимални – между -9 и -4 градуса, в крайните югозападни райони – до 3-4 градуса.

Март ще започне

с ниски температури – предимно между -15 и -10 градуса, в отделни райони – по-ниски. Ще бъде почти тихо. През деня ще има и слънчеви часове. Вятърът ще придобие южна компонента и ще започне затопляне. Дневните температури ще са между -6 и -1 градус.

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обявява за неучебни дни 27 и 28-ми февруари

за всички училища на територията на общината, съобщиха от община Стара Загора. Причината са влошените метеорологични условия в общината.

Обилният снеговалеж днес продължава да създава редица затруднения. Само в столицата над 180 машини почистват снега, а над 1020 души чистят тротоари и спирки, заяви кметът Йорданка Фандъкова. „Основната ни задача е осигуряване на движението на градския транспорт. С малки временни изключения не е спирало движението по всички маршрути“, увери Фандъкова.

„Обилният снеговалеж продължава, което създава изключителни трудности.

Веднага след като се почисти отново започва натрупването на сняг.

Източник: Getty Images/Guliver

Ще продължим да работим и през цялата идна нощ. Прогнозата е за тежка ситуация и в следващите дни. Моля всички граждани да се движат подготвени за движение при зимни условия и ако могат да не излизат с автомобилите си“, апелира отново кметът на Столична община.

Тя помоли още всички собственици на сгради или наематели да се погрижат за почистването на тротоарите пред техните сгради.

15 населени места в общините Пазарджик, Панагюрище и Септември нямат ток заради аварии,

предизвикани от снеговалежите, информира NOVA. Навсякъде са изпратени екипи, за да отстранят повредите, уверяват от EVN. В пазарджишките села Алеко Константиново, Дебръщица и Црънча токът спрял през нощта и оттогава стотици хора са на тъмно и студено. Скъсан далекопровод е причината за спрелия ток в Пазарджишко. Огромен бор се е стоварил под напора на снега и е паднал върху жиците. Екипите на EVN се борят да отстранят повредата.

Заради непочистения път между Пловдив и Стамболийски станаха няколко катастрофи. Автомобил излетя от пътя, двама души са ранени.

Екипите на "Енерго Про" АД работят за възстановяване на тока в 27 населени места в Североизточна България,

съобщиха от пресслужбата на дружеството. Авариите са възникнали след 15 часа. Най-много селища без ток - 13, има в Добричко. В област Силистра се работи по отстраняването на 11 аварии, а във Варненско - на 3. От дружеството уточняват, че работата на екипите е затруднена от лошото време и че има готовност, ако ситуацията се влоши, да бъдат пренасочени допълнителни ресурси.

Личен състав и техника от Сухопътните войски изпълняват задачи в помощ на населението

в тежката зимна обстановка днес от 17.00 ч., съобщиха от Министерството на отбраната. Военнослужещи с верижна и колесна специализирана техника от 55-ти инженерен полк – Белене под ръководството на капитан Йордан Йорданов, потеглиха към района на селата Лозица, Любеново и Въбел, на територията на Община Никопол, Област Плевен, където разчистват затрупани пътни участъци и оказват помощ на бедстващи хора.