Снежана Стоименова: „Кулинарен календар от Брежани и Делчево“ е книга, събрала в себе си уникални рецепти, вплетени в празника на българката

03 Май 2016 | 07:07
1 коментара
Общество
Снежана Стоименова:  Кулинарен календар от Брежани и Делчево  е книга, събрала в себе си уникални рецепти, вплетени в празника на българката

Снежана Стоименова, член на сдружение „Хора и традиции“ в интервю за „Фокус“ по повод представянето на книгата „Кулинарен календар от Брежани и Делчево“ и традициите по време на Великден.


Фокус: Защо решихте именно в навечерието на Великденските празници да представите книгата „Кулинарен календар от Брежани и Делчево“?


Снежана Стоименова: Няколко добро стечения на обстоятелствата доведоха до това да представим книгата именно на втори май. Първото е, че печата на книгата закъсня малко, но сигурно беше за добро. Имахме намерение да я представим на 22 март, но както знаете всяко нещо си идва с времето. В крайна сметка искам да отбележа, че закъснението на книгата бе за сметка на нейното качество и дойде с хубавия празник Великден, който се празнува много красиво в симитлийското село Брежани. Предполагам вашите читатели и слушатели знаят, че в това село е една от най-хубавите действащи Възрожденски църкви в Югозападна България. Затова решихме след празничната литургия, която ще бъде отслужена в храма да представим и самото издание на домакинствата в селото. 


Фокус: Какво всъщност представлява самата книга?


Снежана Стоименова: Искам да започна с това, че книгата е по проект „Подобряване на качеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между Община Симитли, Република България и Делчево, Република Македония” по Програмата за трансгранично сътрудничество. В себе си тя е събрала уникални рецепти, които обаче са вплетени в празника на българката и по-скоро на брежанката. В книгата сме събрали автентични рецепти от брежанския край, които обаче са свързани с празничната трапеза и всъщност тя проследява всеки месец в рамките на календарната година, големия празник и традицията по отношение на кулинарията. Искам да Ви кажа, че за българката, за брежанката, кулинарната трапеза, кулинарията не е само сготвеното – тя е ритуала, тя е наричането, тя е раздумката, ако щете дори прикаждането на трапезата, обединяването, една енергия която може би присъства и е най-добре описана от фолклора. 


Фокус: Тъй като съвсем скоро ни предстои самия голям християнски празник Великден, то може ли да ни кажете някоя от спецификите на брежанската трапеза?


Снежана Стоименова: Първо нека започна с това, че всички рецепти, които сме описали ние в книгата всъщност за записани от домакините в Брежани. В същото време тя е един невероятно красив продукт, защото е луксозна, с твърди корици, като се надяваме това нещо да се пази и съхранява, да се предава от поколение на поколение. А иначе за Великден, то това е един от най-красивите християнски празници в Брежани, а и не само. Като цяло той е свързан най-вече с боядисването на яйцата, което брежанката прави в четвъртък, ако не смогне то тогава го оставя за събота. Великденската празнична трапеза в Брежани не е по-различна от тази в цяла Югозападна България. На масата трябва да присъстват много зеленчуци – всички онези, които ги има в изобилие в градината, агнешкото, шарените яйца, козунаците и прочие. 


Фокус: А има ли нещо по-специфично при начина на боядисване на яйца от страна на брежанската домакиня?


Снежана Стоименова: По-скоро не. Единственото което е по-интересно е, че се използват природни продукти за боядисване на яйцата, като например листа от лук и други подобни. Важно е да отбележим, че за семействата в Брежани, Великден е по-скоро свързан със събирането, приобщаването, хорото и въобще цялостната атмосфера. 


Фокус: По какъв начин хората биха могли да се сдобият с тази кулинарна книга?


Снежана Стоименова: Както споменах по-горе, книгата е по проект затова е и отпечатана под бройки. Поради тази причина по време на нейното представяне ние ще я подарим на всеки един от присъстващите. Освен това дадохме определен брой от нея на кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, който много ни помогна, а и оказва голямо съдействие на сдружението „Хора и традиции“. Идеята е той да може да я подарява на своите гости и по-този начин да популяризираме местната кухня. Освен това копие от книгата ще дадем на всяка библиотека, читалище и кметство в Община Симитли. Тъй като книгата е финансирана със средства от Европейския съюз тя не може да бъде продавана, затова се надяваме, че всеки които получи екземпляр от нея ще я пази и съхранява по подобаващ начин и дано се стигне до второ издание. 


Фокус: А планувате ли освен типични рецепти за Брежани, да съберете и такива от цялата общината, които отново да отпечатате в книга?


Снежана Стоименова: Какво да Ви кажа… разбира се, че искаме да го направим, но това не е по силите на едно сдружение, защото в крайна сметка книгата е продукт на едно изследване, записване на рецепти, снимане и прочие. Когато правим един продукт, то той трябва да е красив и добре направен. Искам да Ви кажа, че в книгата освен автентичните рецепти за всеки месец и свързаните с тях празници има лицата на хората, тоест в себе си тя носи и информация за онези, които създават традицията, които правят цялата тази кулинария, които правят празниците. 


Фокус: И тъй като споменахте самото сдружение, то може ли да ни разкажете повече за него? Какви са основните дейности, с които се занимавате в него?


Снежана Стоименова: Сдружението е създадено преди 6 години и още със създаването си започна с отбелязването на един огромен празник за селото – Празника на брежанския кестен. Най-хубавото е, че се ползваме с доверието на голяма част от хората в село Брежани, като една голяма част от тях са членове на сдружението и ни подпомагат. Имаме и много доброволци. А иначе първата ни и основна цел, когато създадохме сдружението бе да вдъхнем ново самочувствие на хората от селото, надежда и предоставяне на възможност за използване на нови простори за развитие пред хората, използвайки природните богатства, които ни заобикалят. Както знаете брежанските кестени са уникални по вкус и имат много широко приложение в кулинарията. В тази наша дейност, освен чрез култура, освен чрез създаването на първата селска галерия, освен чрез подпомагане на празниците на село Брежани, ние бихме искали да вървим и гледаме напред и наистина да подпомагаме ръководството на Община Симитли, което пък от своя страна ни подпомага в реализирането на голяма част от нашите идеи. Тук е мястото да изкажа огромните си благодарности към кмета Апостол Апостолов, на Благой Стефанов, кмет на село Брежани и най-вече на хората от селото, на всички наши доброволци, които активно се включват активно във всички наши мероприятия, които правят кулинарни изложби без да искат от нас каквото и да е било и които наистина съхраняват и предават традицията, защото само по този начин ще бъдем живи и ще ни има. 


Фокус: На базата на дейностите, които извършват с цел популяризиране на българското село, то смятате ли, че младите хора малко по-малко започват да се завръщат именно към подобни места?


Снежана Стоименова: Какво да Ви кажа? За нас много голяма надежда са именно младите хора, които последните години започнаха да наемат общински заеми в които отглеждат различни продукти, расови животни, да отглеждат земята, да се връщат към фермерството и към екологичното производство. Ние много бихме искали и затова голяма част от нашите инициативи са посветени на съхраняването и развитието на кестеновите гори в Брежани, на природата, екологията и така нататък. Определено смея да твърдя, че има бъдеще за младите хора в българското село, а и да ви кажа селото вече е едно пространство към което се обръщат и много градски хора, защото това е едно много чисто и приятно място за живеене. Аз самата работя в Благоевград, но с радост се прибирам на село. Лично моето мнение е, че българското село е едно невероятно пространство и за работа, и за живот, и за инвестиции, защото са съхранени традициите, защото малката общност те прави по-човечен и по-добър. 


Фокус: За финал на нашия разговор, какво е Вашето пожелание към слушателите и читателите на Радио „Фокус“ по повод Великденските празници?


Снежана Стоименова: Смисълът на християнския празник Възкресение Христово е добротата и отдадеността на другите, да правиш добро, да се посветиш на него, ако щеш и на кръста да отидеш заради него, защото в общи линии всички апостоли са преминали през Голгота. Надявам се, че няма да звучи грандоманско и фалшиво, но когато правиш добро на другите и не искаш да ти се връща, то няма нищо по-хубаво от това. Правете добро и нека християнските ценности за доброта, милосърдие, за човеколюбие са в сърцата ни и нека видим какво ще се случи със самите нас – ще бъдем по-усмихнати и по-щастливи.

Снимка:Sandanski1.com

Добавени коментари

Миро публикува:
03 Май 2016 | 19:03
Това е една ужасна жена!

Добавете Вашия коментар

TOP