Смелчаци от цялата страна скочиха в ледените води за Богоявленския кръст

06 Януари 2019 | 15:49
0 коментара
Любопитно

Стотици мъже се осмелиха да скочат в ледените води на реки и езера в цялата страна в опит да извадят Богоявленския кръст.

София 

В София първи до кръста, хвърлен в замръзналото езеро в кв. „Дружба“, отново стигна Вячеслав Борисов. Той е взимал участие в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. 

„Осем години поред скачам, за да спазвам българската традиция. Успях да извадя кръста с мерак и късмет“, сподели смелчакът след като излезе от ледените води на езерото. 

Според него за това не се изисква специална подготовкa, а е достатъчно човек да се зареди с вдъхновение от близките си хора. За себе си и своите близки той пожела много щастие и емоции през новата 2019 година. 

Тази година в езерото в „Дружба“ за кръста отново скочиха около 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години. 

През цялото време за безопасността на всички се грижиха водолази от ПБЗН и екипи от БЧК. 

Благоевград 

В Благоевград 23-годишният Илиян Томанов спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Бистрица. Томанов, който е състезател и Европейски шампион по таекуондо, хваща кръста за втора поредна година. 

В плитките води на реката нагазиха около тридесетина души, а по традиция младежите от "Плаж-махала", облечени в народни носии, играха хоро в реката заедно със спасителя на кръста. 

„Да бъдем малко по-добри хора и тогава нещата ще се получат“, бе краткото послание, което Илиян Томанов отправи към всички. 

Пловдив 

31-годишният Стефан Гадьов от Свиленград пък спаси Богоявленския кръст в Пловдив. В родния си град той вече два пъти е вадил кръста, за пръв път тази година се гмурка в Марица в рамките на Пловдив, и пак успя. 

Пазарджик 

16-годишният Борислав Палашев хвана Богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Той е ученик в Езиковата гимназия в града и се бори за кръста втора поредна година, а при излизането си от водата определи постижението като сбъдната мечта. 

Варна 

Отново младеж, но този път на 18 години, успя да улови кръста във Варна. Александър Матев е ученик в Руското училище в града и тренира водна топка, а в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст участва за втори път. 

Стара Загора 

В Стара Загора за кръста успя да се пребори 27-годишният Калоян Лазов, който участва в ритуала за първи път. Общо 24 старозагорци се опитаха да извадят Богоявленския кръст, а най-младият от тях бе само на 13 години. 

Ямбол 

В Ямбол смелчаците бяха 20, но най-бърз се оказа Стефан Стефанов. Той скача в ледените води на Тунджа за девета поредна година, а цели седем от неговите опити са успешни. 

Русе 

23-годишният Пламен Атанасов спаси Богоявленския кръст в Русе, за който в река Дунав скочиха общо 16 мъже. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP