Служителите в Регионалния исторически музей в Благоевград искат по-високи заплати

02 Ноември 2023 | 10:27
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Служителите в Регионалния исторически музей в Благоевград искат по-високи заплати

Музеите у нас се превръщат в експонати заради липса на служители. Пред тази участ е изправен и Регионалният исторически музей в Благоевград. Работещите в музея настояват за увеличение на възнагражденията.

Според Теодора Спасова желанието на работниците в сферата е да получават достойно заплащане. „Нашата дейност се неглижира от правителствата, крайно време е да се обърне внимание на сектор „Култура“. Заплатите ни достигат почти минималната. Настояваме възнагражденията ни поне да бъдат доближени до тези в образованието, в момента има разлика от 50%. Освен това искаме увеличение на единните разходни стандарти“, заяви тя.

Румяна Митева от своя страна посочи, че музейните специалисти имат големи отговорности. „В лабораторията условията не са много добри. Сутрин се сблъскваме с проблеми, които невинаги може да се решат без добри условия на труд. Отопление няма навсякъде, само където работим“, каза тя.

Директорът Кирил Алексиев подчерта, че трудно се намират мотивирани хора да работят в сферата. „Момичетата от лабораторията работят в условия отпреди 40 години. Искаме да подсигурим по-добра среда, но проблемите са големи, не могат да се решат само козметично. Затова искаме повече финансиране за издръжка на музеите и галериите“, отбеляза той.

 

 

 

 

 

 

Източник: NOVA

Добавете Вашия коментар

TOP