Служебният премиер Стефан Янев в Банско: Очакваме сериозен мигрантски натиск от Афганистан

13 Август 2021 | 23:49
9 коментара
Общество

Служебният премиер Стефан Янев пристигна тази вечер в Банско. Той бе посрещнат от кмета Иван Кадев и областния управител Николай Шушков. След среща в кметството, на която бяха обсъдени актуални въпроси, свързани със зимния курорт, Ст. Янев даде брифинг. Пред медиите той поздрави община Банско за усилията, които прави за развитие на целогодишния туризъм.

„Това е грижата на общината към местния бизнес и това, което прави Банско целогодишен курорт. Усилията на общинското ръководство са надежда за по-добро развитие на сътрудничество между общинските власти и местния бизнес”, каза премиерът и допълни, че са обсъдили с областния управител пожарите, които са под особено внимание. Той успокои, че в региона няма сериозни проблеми. Сериозният проблем в момента е в землището на село Югово в Родопите, като надеждите са в рамките на утрешния ден да бъде напълно овладян пожарът.

Стефан Янев коментира още охраната по границите заради бежански натиск, изхождайки от това, което се случва в момента в Афганистан, и каза, че ситуацията има потенциал да стане сериозна.

„Това е въпрос на един сериозен анализ и следене на обстановката, на това, какво се случва по места. Ситуацията от гледна точна на сигурността се изостря и е с потенциал да предизвика сериозна бежанска вълна, но не можем да предвидим в каква посока ще бъде. В един момент тази вълна ще се почувства и на европейските граници предвид географското положение на България. Възможностите да се увеличи тази вълна трябва да се обсъдят навреме, да се вземат необходими мерки – по-добра охрана, и при натиск да се реагира адекватно – да се настаняват хората или да се връщат в рамките на регламента на ЕС”.

На въпрос за появилите се кадри с полицейско насилие премиерът каза, че не се е запознал със съдържанието им, но бе категоричен, че подобно нещо не може да се допуска.

„Полицейското насилие трябва да бъде ограничено до минимум, защото МВР трябва да осигурява реда, а не да се саморазправя с хората. Всички кадри ще бъдат разследвани и нека органите да кажат кой, какво и как е превишил. Да, обезпокоително е”, заключи Янев.

По отношение актуализацията на бюджета той заяви, че въпросът трябва да бъде отправен към депутатите.

„Това е въпрос, който трябва да бъде отправен към депутатите – до степента, в която те разбират сериозността на такъв тип решения. Те са изпратени в парламента, за да решават проблемите на хората, а не да създават такива. Очевидно е, че перспективата е без актуализация на бюджета, много социални плащания да нямат възможност да могат да бъдат осъществени през есента. Отговорността до голяма степен е в депутатите, да преценят отговорността как да го направят”.

На финала премиерът обяви, че МЗ подготвя план с Ковид мерки, но бе категоричен, че не бива да се затваря бизнесът.

„Всички тези мерки е важно да намерят точния баланс между усилията за здравето на хората и междувременно да не се затваря бизнесът, защото това за взаимосвързани процеси. Не може да има едно за сметка на другото. Трябва да има хармонично движение и в двете посоки. Тези мерки трябва да са внимателно балансирани”, каза Янев.

Той деликатно благодари на медиите и не отговори на повече въпроси. След брифинга премиерът бе гост на седмата, предпоследна вечер на джаз фестивала.в.Струма/Яма Йорданова

Добавени коментари

Бриндо публикува:
17 Август 2021 | 15:50
Иван Еринин - Гипса пак е активизирал разни личности да ме плюят,но аз няма да спра да им разкривам далаверите,колкото и да им се иска и колкото и пари да ми дават.
Стефания публикува:
17 Август 2021 | 09:14
Собственика на Пиринско.ком Иван Хамбарджийски - Бриндо, рецидивист с влезли в сила присъди за рекет, за натиск, изнудване и т.н. Иван Хамбардждийски живее в имение от 3 луксозни къщи в „Старо Струмско“, абсолютно незаконно построени. За къщите има издадена заповед за събарянето им през 2014 г. След съдебните дела и процедури същите бяха потвърдени и влязоха в сила. Въпросните палати, негова собственост, са за над 300 хил. евро, а доказателствата и заключенията на всички институции – от РДНСК до Прокуратура, са категорични – всичко, което е построено, е незаконно.
Ванга публикува:
14 Август 2021 | 23:09
"Бойко па ке е министър председател!" - Ванга
"Бойко ни даде..." публикува:
14 Август 2021 | 16:03
Сигурно ви "даде" от джоба си"?! Той защото "много даваше"-затова сега държавата е на това дередже! ИДИОТ МРЪСЕН-да пукне дано!
Към прозрачната "Банскалийка" публикува:
14 Август 2021 | 13:36
Тази "Банскалийка" не усеща ли колко ѝ е заголен задника и е обърнат към Тиквата от Банкя??? Ай сиктер,видяхме колко пари чините! Затова сега държавата е опоскана до такава степен!
Рашков публикува:
14 Август 2021 | 10:45
Дине Дурчов се ебе зад Гроше в едно чюшье. Там Владо го напна и газо му разпра.
Банскалийка публикува:
14 Август 2021 | 08:04
Нас актуализация не ни интересува. Бойко ни даде 7 милиона, а вие ни плашите че няма да има пари за сициални ослуги. Ако не ни бяха дадени тези пари, наистина нямаше да има средства за нищо.
Банскалия публикува:
14 Август 2021 | 00:19
Мацуре дожа ле той че опряи сичко
Банскалия публикува:
13 Август 2021 | 23:58
Затова ли днес колите на нсо само на светлинен сигнал минаваха на червено

Добавете Вашия коментар

TOP