Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

16 Април 2024 | 16:36
0 коментара
Политика
България
Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, съобщава Епицентър. бг.

Новината бе официално потвърдена и от Министерския съвет. 

 

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят важни министерски постове. Снощи Главчев поиска оставката на външния министър Стефан Димитров, когото заменя с Даниел Митов

 

Днес в мотивите за исканата оставка на земеделския Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения".

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

 

На мястото на Вътев служебният премиер предлага на президента Радев да бъде назначен Георги Тахов, който от две години е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Преди това е работил дълги години в НАП.

 

Кирил Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

 

Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.  

 

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа.

 

Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.  

 

Президентът Румен Радев още не се е произнесъл дали ще одобри и първата промяна. За смени в състава на служебното правителство държавният глава трябва да издаде указ.

А след това новите министри трябва да положат клетва пред парламента.

 

 

Очаквайте подробности

Добавете Вашия коментар

TOP