Служебният екоминистър Р. Карамфилова попари надеждите на скиорите и бизнеса в зимния ни курорт: Втора кабинкова линия в Банско е недопустима

25 Януари 2023 | 13:27
2 коментара
Общество
Служебният екоминистър Р. Карамфилова попари надеждите на скиорите и бизнеса в зимния ни курорт: Втора кабинкова линия в Банско е недопустима

НП „Пирин“ е защитена територия от 1974 г. и от 2004 г. има одобрен с решение на МС план за управление. Съгласно действащия план инвестиционно предложение за изграждане на втора кабинкова въжена линия е недопустимо. Това е категоричното становище на сегашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по горещия проблем с дългите опашки от туристи в Банско, които през зимата чакат с часове пред единствения лифт до Бъндеришка поляна. Той е в отговор на депутатски въпрос, зададен преди дни от Владимир Табутов, какъв е статусът на изграждане на втора кабинкова станция в Банско.

Казусът е повече от 15 години. „За“ втори лифт са както бизнесът в Банско, така и концесионерът на ски зона „Юлен“, против са „зелените“, а правителствата си променят доста често мнението по въпроса. Още през 2015 г. правителството на ГЕРБ прегърна идеята за втора кабинкова линия и на 29 декември 2017 г. решението да се позволи строеж бе взето от МС.

Министрите промениха плана за управление на Национален парк „Пирин“ и възложиха на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че той да бъде изграден във възможно най-кратък срок. Планът обаче беше променен без задължителната екологична оценка, както изискват европейските директиви, и след жалба на МОСВ през 2019 г. ВАС отмени промените в него.

Всяка зима опашките пред лифта на Банско изглеждат така

Докато лифтът се търкаляше из съдилищата, „Юлен“ изготви инвестиционен проект, според който втората кабинкова линия тръгва близо до началната станция на сегашната кабинкова линия и продължава в посока Шилигарника. Съдебното вето обаче остави проекта на хартия.

Припомняме, че капацитетът на единствената съществуваща кабинкова линия е около 2200 души на час, които изминават7-те км до Бъндеришка поляна за около 22 минути, при средна скорост от 6 м/сек при добро време. В същото време среднодневно скиорите са поне 6000-7000, като голяма част от тях пристигат на началната станция по едно и също време и струпването става огромно. Хората си плащат карти, за да карат ски, а са принудени да губят часове в чакане на опашка и да направят най-много 2-3 спускания.

Вл. Табутов

Според привържениците на втора въжена линия, освен на скиорите, те ще решат и проблема със замърсяването на планината от хилядите коли, които се качват в Пирин и са средно по 2500 на ден. „Зелените“ обаче твърдят, че трябва да се направят повече паркинги, а отказа си да признаят необходимостта от втора кабинкова линия оправдават с дърветата, които трябва да се изсекат.

Позицията им обаче не е приемлива, особено за скиорите, които заради липсата на втори кабинков лифт в Банско са принудени да прекосяват няколко граници, за да карат ски в Италия или Австрия, където дори и малките курорти са буквално осеяни от писти и лифтове. Интересно е и там няма ли зелени активисти?

Добавени коментари

Георги публикува:
25 Януари 2023 | 18:07
Честито сега на всички вас що не гласуваха за нашето момче Мацурев! А сега потъвайте ! И следващия път внимавайте за кои гласувате, тъпанари!
Роси публикува:
25 Януари 2023 | 18:07
Давай в Перивол направи

Добавете Вашия коментар

TOP