Следи от динозаври и крокодили в Югозапада

08 Август 2023 | 14:33
1 коментара
Любопитно
Перник
Следи от динозаври и крокодили в Югозапада

Откриха останки от животни, обитавали нашите земи преди повече от 83 милиона години. Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките и Софийския университет провеждат до 11 август експедиция "Трън 2023". Палеонтолозите на Националния природонаучен музей обявиха данни за находището на къснокредна гръбначна фауна.

Тазгодишните проучвания в Трънско се увенча с успех. Учените разказват, че сред най-впечатляващите са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости. "Освен тях палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два частично запазени зъба, като единият е от крокодил, а вторият е от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, намерена в находището до момента”, съобщиха от музея в страницата си във фейсбук.

Палеонтологичната експедиция в Трън е финансирана от Фонд Научни изследвания по проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека”.

Добавени коментари

Мердие Осман публикува:
09 Август 2023 | 20:20
. 2023 21:57 | Мердие Осман Хора от община Якоруда, разберете, че има тайна новият кмет да остави на същите постове в общината Беда, Магда и Карафеиз .. Това е недопустимо. Бъдете будни, а не в кома, в която вече 20 г ви държат. Не позволявайте ПРОМЯНАТА, да стане ПОДМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP