След взрива срещу Гешев: Премиерът Гълъб Донев събира спешно шефовете на службите

02 Май 2023 | 07:42
0 коментара
Общество
България
След взрива срещу Гешев: Премиерът Гълъб Донев събира спешно шефовете на службите

Премиерът Гълъб Донев събира на съвещание шефовете на службите. Това съобщи главният-секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Срещата е по повод опита за покушение върху главния прокурор Иван Гешев в понеделник.

Все още часът на срещата не е известен. 

На срещата ще присъстват всички служби, които участват в специалното звено, сформирано минути след инцидента, предава NOVA.

Очаква се да присъстват представители на МВР, ГДБОП, ГДНП, НСО, ДАНС, Жандармерия и Прокуратурата.

Те трябва да докладват на премиера обобщена и актуална информация за случилото се, както и да се начертае план за бъдещите действия.

На срещата ще присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Припомняме, че взрив избухна вчера до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. За случая съобщиха днес от МВР и прокуратурата.

Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви пред журналисти в близост до мястото на инцидента заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов. Той допълни, че пострадали няма.

Сарафов съобщи, че вчера, около 11:30 ч., главният прокурор е пътувал към София, когато в средата на голям дъгообразен завой, на който скоростта се намалява, е избухнал изключително силен взрив. По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. Сарафов посочи, че на място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. 

Очевидно взривното устройство е с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, каза заместник главният прокурор. Към момента образуваното наказателно производство е по глава първа от Наказателния кодекс за терористичен акт, каза Сарафов. Той допълни, че взривът е бил насочен към преминаващите автомобили. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първоначални мнения на експертите, но и с множество осколки, които са се разпилели към отсрещните дървета.

Предстои скоро да стане ясен химическият състав на взривното устройство, както и видът, и количеството на взривното вещество, каза Сарафов. Той подчерта, че осколките са поставени не само да избухнат, но и да убият. Как е задействано устройството, тепърва ще кажат колегите, допълни Борислав Сарафов. Той заяви, че става въпрос за професионално подготвено покушение и че само една случайност е спасила главния прокурор, семейството му и хората, които са преминавали в района.

Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива. Той е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, съобщи Борислав Сарафов. 

Атанас Илков, директор на Главната дирекция „Национална полиция“, информира днес, че непосредствено след получаване на сигнала на 112, в 11:50 ч., полицейски екипи са били на място. Колегите реагираха много бързо, на петата-десетата минута отцепиха района, линейките дойдоха. Пострадали лица нямаше. Започнаха масови проверки на всички, които се движеха в района, каза той.

Главният секретар на МВР  гл. комисар Петър Тодоров съобщи по-рано днес в Бургас, че е сформиран щаб, в който са включени всички структури на вътрешното министерство, представители на НСО и ДАНС. Утре се очаква министър-председателят Гълъб Донев да проведе съвещание в Министерския съвет с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, с представители на МВР, ГДБОП, НСО, ДАНС и прокуратурата.

Случая коментира председателят на парламента Росен Желязков в Панагюрище. Той призова ДАНС и МВР да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане на тревожност. Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, заяви Желязков. Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно срещу държавността, заяви още той.

Инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността, заявиха днес от "Възраждане" в прессъобщение до медиите. "Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт", посочват от партията. "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията.

Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство, заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. Още по-отвратителното, по думите му, е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата, коментира Трифонов.

Източник: NOVA, снимка:БГНЕС, БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP