След съвещание за мигрантите: Пращат жандармерия в пограничните села

08 Април 2019 | 11:27
0 коментара
Общество

Ситуацията с мигрантския натиск е под контрол в момента, има готовност да се реагира автоматично, за да не бъдат допуснати на наша територия.

Това обяви вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов след съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на службите, вътрешния министър, Гранична полиция, шефа на отбраната по повод ескалацията на напрежение сред мигрантите в Гърция, които напираха да тръгнат към границата с Македония, устремени към Западна Европа.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че в пограничните села ще се изпрати жандармерия превантивно, а армията има готовност да командирова на границата 1200 военни със съответната транспортна и специализирана техника в помощ на МВР, добави Каракачанов.

Още в петък вътрешният министър съобщи, че по границата се изпращат усилени полицейски патрули в помощ на Гранична полиция.

"Оценката е, че има възможност нещо подобно да се случи, но това, което докладвахме, готовността на полицията и армията с предварителните планове и разчети при нужда да се реагира и с по-засилено присъствие, за да не се допуска подобно нещо и у нас", коментира след срещата вицепремиерът. Повод за съвещанието при Борисов е ескалацията на напрежение в Гърция, където групи мигранти напираха към границата с Македония.

Анализите показват, че и в Турция, и в Гърция сред средите на нелегалните имигранти, техните тартори, има хора, които се опитват да организират подобно движение", разкри още военният министър по докладите на службите.

По думите му твърде възможно е тези групи хора отново да бъдат подбудени към подобни настроения и действия, в резултат от външни и вътрешни фактори. В момента обстановката в Гърция се е успокоила, след като властите там овладяха положението, а в Турция още миналата седмица е имало арести. Освен това ние трябва да сме нащрек, че времето се затопля и идват празници, напомни още Каракачанов.

Добавете Вашия коментар

TOP