След срещата при областния управител: Пожарната обстановка в Пиринско е спокойна

04 Август 2021 | 13:04
0 коментара
Общество

Пожарната обстановка на територията на Благоевградска област, към момента, е спокойна, стана ясно след срещата при областния управител Николай Шушков, в която взеха участие представители на всички институции, имащи отношение по темата.

Това заяви пред журналисти директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Георги Пармаков каза, че в момента има само едно действащо огнище в района между селата Петрово и Голешево в община Сандански.

Пожарът е низов, обхванал е около 20 дка широколистна гора. Сигналът за бушуващия огън е подаден малко след полунощ. Думите му потвърди и директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Инж. Пармаков обясни, че поради трайно задържалите се високи температури и засушаването, както и заради изсъхването на тревната растителност, възникват много пожари. Всичко това е предпоставка и за възникването, но и за развитието на големи пожари, затова всички институции трябва да бъдат в готовност за незабавна реакция. Точно това е била и целта на днешното съвещание - всяка една институция, имаща отношение по темата, в рамките на своята компетентност и дейност, да вземе мерки за увеличаване пожарната безопасност. Това може да стане по най-различни начини, уточни директорът на регионалната дирекция.

На срещата стана ясно,  че от началото на 2021 година до днес в региона, от пожари, са засегнати 409 дка горски територии. Около 7 000 дка са площите в земеделските земи.

Според инж. Дамян Дамянов прави впечатление, че горските стопанства, заедно с екипите на пожарната, реагират много бързо при всеки сигнал за пожар. 

Добавете Вашия коментар

TOP