След скандална среща с Петков работодатели и синдикати са категорични: Национален протест на 18 май!

06 Май 2022 | 08:05
0 коментара
Общество
След скандална среща с Петков работодатели и синдикати са категорични: Национален протест на 18 май!

Крайно недоволни са останали от срещата си с премиера Петков представителите на работодателските организации и синдикалните шефове. Вицепремиерът Асен Василеев им е държал особено груб тон. Отношениятаа между бизнес и правителство са в точката на замръзване, научи Епицентър.бг.  Бизнесът е предупредил властта, че на 18 май организира национален протест с блокиране на основните пътища в страната.

 

Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток и през май, но още не се знае размерът. За газа се надяваме, че през следващите няколко дни ще дадем ясна перспектива за ценовите нива и се надяваме те да не бъдат лоша изненада".


С тези думи премиерът Кирил Петков започна изявлението си след продължилата повече от два часа драматична среща с работодателските и синдикалните организации на тема енергийни доставки.

В същото време Добри Митрев, председателят на Българската стопанска камара, обяви, че по време на срещата не е получил отговор на няколко въпроса: В какъв размер ще бъде компенсацията за бизнеса за спрения природен газ и до кога ще продължи тази мярка - дали ще бъде само до май.

"Ние сме в протестна готовност. Вече имаме заявена дата за протест - 18-и май, в случай че условията, които правителството предложи, са неприемливи за българската икономика и индустрия, за училищата, за детските градини, за социалните домове, за болниците, за църквите и манастирите. Няма да имаме друг избор освен да протестираме" - подчерта Митрев.

Той обясни и какво е предложил по време на срещата на премиера и на двамата вицепремиери - министърът на икономиката Корнелия Нинова и на министъра на финансите Асен Василев:

1. по отношение на електрическата енергия компенсациите да продължат дотогава, докогато е необходимо;

2. долният праг на подпомагане да бъде цената на енергийния микс, определен от КЕВР, и да няма горен таван;

3. средствата, които ще се заплащат за природен газ оттук насетне, да бъдат не повече от това, което би се получило по формулата с "Газпром Експорт".

Митрев три пъти заяви, че по отношение на цената на електрическата енергия от Българската стопанска камара ще настояват компенсациите да продължат, колкото е необходимо, а не всеки месец да се водят разговори.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че проблемът е сериозен и притесненията са основателни.

"Надяваме се, че през следващата седмица ще получим решение. Използвах тази среща, за да обърна внимание, че трябва да интензифицираме работата си. Защото ние сме затиснати от проблеми и от дълги разговори, а на срещата не се видя много оптимизъм в очакваните развития. Това налага да търсим решение на въпросите, докато са още малки, за да не ни подгонят те, когато станат големи" - коментира Манолов и припомни възрожденската песен "Дорде е мъничка змията - да й смачкаме главата". Той подчерта, че е приканил за бързото започване на работата на Съвета по Зелената сделка, който е създаден с Постановление на Министерския съвет, но за съжаление до сега нито е сформиран, нито работи.


Министърът на икономиката Корнелия Нинова изрази своята загриженост, че от проблема със спирането на доставките на газ са засегнати близо 30 000 фирми, над 250 000 работни места.


Тя посочи, че разговорите ще продължат и през следващата седмица, включително и в рамките на дебатите за актуализацията на бюджета, като е бил отправен призив и да се възстанови работата на Тристранния съвет за сътрудничество, както и на Икономическия съвет в Министерството на икономиката. Икономическият министър допълни и че по време на срещата е било ясно заявено, че за страната ни е поискано разрешение за изключение - т.е. ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България.

Освен това е било постигнато съгласие компенсациите за бизнеса, които са били до април, да продължат и през май. Тя обаче уточни, че предстои следващата седмица да се уточни с министъра на финансите и с министъра на енергетиката какъв ще бъде техният размер.

На следващо място тя уточни, че ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, държавата ще потърси механизъм за компенсиране на разликата.

Нинова обърна внимание и за поисканата дерогация за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. - мярка, в помощ на малкия и средния бизнес, както допълни, че е бил обсъждан вариант за премахване на акциза върху газа.

По отношение на разпространявани слухове, че части от БЕХ ще бъдат приватизирани, Нинова коментира, че с цел тяхното опровергаване, депутати от БСП подготвят законодателно предложение, което ще има за цел да забрани подобна възможност.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че от АИКБ нямат да отстъпят да настояват за сравними цени на енергоресурсите със средноевропейските. "Не искаме по-ниски - България има възможност да осигури конкурентни цени, защото, докато има работеща АЕЦ "Козлодуй" и въглища, докато има въздух, слънце и вода, имаме самофинансираща се схема за компенсиране на извънредно високите цени и за тяхното свеждане до нивото на крайните средноевропейски цени за потребителите".

 

Председателят на БСК Добри Митев  предупреди:

"В случай, че условията, които правителството предложи, са неприемливи за българската индустрия, за българската икономика, за всичките икономически оператори в България, за училища, за детски градини, за социални домове, за болници, за църкви, за манастири - ние няма да имаме избор освен да протестираме".

 

 

Петков след срещата с работодателите: Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май

Добавете Вашия коментар

TOP