След сигнал на Андон Тодоров община Благоевград внесе в съда иск за прекратяване на договора с „Езерец“ за минералната вода

26 Май 2021 | 09:33
7 коментара
Общество

Вр. и. д. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев внесе в Окръжен съд искова молба за разтрогване на договора за минералната вода между общината и бившия общински съветник Румен Клайджиев.

Искът против „Езерец“ ЕООД е с правно основание чл. 26, ал. 1 и ал. 2 отк ЗЗД и чл. 34 от ЗЗД, и е направен по разкритията на бившия председател на ОбС Андон Тодоров, който предизвика прокурорска проверка за договора и тя приключи миналия месец с депозирането на цялата преписка от над 300 страници в Специализираната прокуратура за произнасяне по компетентност.

Цената на иска е 111 570,97 лв., които Попвасилев настоява да бъдат възстановени от Румен Калайджиев като причинена имуществена вреда на общината.

Изложението нса временния кмет е идентично със сигнала на Тодоров до прокураттурата. Според него  на 22.06.2018 г. община Благоевград, представлявана от тогавашния кмет Атанас Камбитов и заместника му Иво Николов, сключваи с „Езерец“ договор по Закона за публично-частното партньорство, с който трябва да бъде изграден водопровод за минерална вода до закрития плувен басейн на Спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово“ и хотел „Езерец“.

Процедурата по сключване на договора  е по искане на управителя на „Езерец“ Р. Калайджиев от 13.12.2017 г. Камбитов реагира незабавно и 2 дни по-късно – на 15.12.2018 г., внася  до председателя на ОбС предложение за сключване на договор.

Експедитивността на :Камбитов не е случайна – няколко дни по-рано в Държавен вестник е излязло  решение, че след 1 месец Законът за публичното частно партньорство престава да действа.

Предложението на Камбитов за сключването на договор с „Езерец“ ЕООД е гласувано на заседание на ОбС на 28.12.2017 г., като на сесията на съветниците е спестена информацията, че Законът ще е действащ само до 03.01.2018 г.

Въпреки отмяната му, на 22.06.2018 г. Камбитов и Калайджиев сключват договор по него, а на  31.05.2019 г. с анекс към него община Благоевград плаща в полза на „Езерец“ ЕООД сумата от 111 570,97 лв. с ДДС.

В исковатка молба до съда Попвасилев е включил и констатацията на прокуратурата, че „са налице данни за престъпление по чл. 282 НК, осъществено от Атанас Станкев Камбитов –  кмет, и Иво Тодоров Николов – заместник – кмет по икономика и финанси, които са сключили като представители на Община Благоевград Договор №98-00-160/22.06.2018г. и Допълнително споразумение към него №98-00-160- 001/31.05.2019г. без правно основание и така са нарушили служебните си задължения с цел да се набави облага на „Езерец“ ЕООД“.

Освен сключването на договора по отменен закон, вр. и. д. кмет Попвасилев е посочил и че в него не са посочени каквито и да било финансови параметри, а същите са били определяни еднолично от Ат. Камбитов, не е предвиден и какъвто и да било срок, в който следва да се сключи договорът.

Според ищеца, тъй като контрактът и допълнителното споразумение са безспорно нищожни, ответникът Р. Калайджиев следва да възстанови на Община Благоевград получените по силата на допълнителното споразумение парични суми в общ размер на 111 570,97 лв. заедно с лихвите, които се изчисляват от вчера до окончателното изплащане на сумата.

Източник: Вестник Струма/снимка:Региона

Добавени коментари

Тошо публикува:
26 Май 2021 | 21:09
А асвалта който пропадна на всякъде по трасето кой ще въстанови?Жълти лимонади сте! Концентрацията на малоумници в Благоевград е огромна.Тъп народ лесно управление
Е така ще е ... публикува:
26 Май 2021 | 16:48
Чест му прави , че. извади кирливите ризи на тия нещастници и , ако всичко се докаже да си платят за злоупотребите и айдуклука и да отнесат подобаващи присъди (дано справедливостта възтържествува този път) . Срамно и престъпно е частни лица да се облагодетелстват за сметка на общината и данъкоплатеца ?! Стига с тези андрешковски кражби и тарикатлъци ! Престъпниците където им е мястото !
дончо кмет никога публикува:
26 Май 2021 | 10:33
дончо кмет никога по добре томов
клуб грамада публикува:
26 Май 2021 | 10:29
Клуб Грамада към структурата на ГЕРБ в Благоевград се разграничава от кандидата за кмет Андон Тодоров това не е нашият кмет никой не ние попитал а сега кой си го подкрепя да гласува за него. За нас фаворит беше Иво Златанов. Грамада помни побойниците дето държаха Лори а днес Бали...........Край
mario al4niq публикува:
26 Май 2021 | 10:25
doncho puska signali sreshtu kolegite sywetnici v kpkonpi sreshtu roqchki gergana qncheva biser stojchev vlado pandev i kovachki mama kaja sa sreshtu rumen na ezerec e doncho nema kak da ti pusnat avanta da stanesh kmet nema kak mama kaja da ti dade glasove v mahalata donosnicite i predatelite horata ne gi obichst a linchuvat kato kambitov toj malumnika znae che nema da stane kmet i sa zatova ne iska da napusne syveta sega e v kapana na novakov kaka dana i hadjigaev
Калоян публикува:
26 Май 2021 | 10:18
Пиринско защо не пишете че подкрепения от ГРОБ Дончо още не е излезал от общински съвет; Той излъга целия град излъга Младен Маринов излъга Томислав Дончев излъга ГРОБАРИТЕ в Благоевград. Каза че ше излезе и още него е направил също така излъга че неможе да се сети как се казва следващият след него съветник; Защо не пишете че неможе да събере подписи за регистрацията неможе представате ли си неможе да събере подписи никой не иска да се подписва под неговото име;
В.Попова публикува:
26 Май 2021 | 09:45
Този път Доньо нагази лука, като го познавам на Калайджиев колко е отмастителен и съм убедена че няма да му се размине и съм сигурна че Калайджиев няма да позволи Доньо да стане кмет.

Добавете Вашия коментар

TOP