След ротацията: Правителството ще е с мандата на ГЕРБ, половината министри се разделят с постовете

06 Януари 2024 | 03:24
0 коментара
Политика
България
След ротацията: Правителството ще е с мандата на ГЕРБ, половината министри се разделят с постовете

При ротацията правителството, което ще бъде създадено, ще бъде с мандата на ГЕРБ.

Това коментира пред български журналисти в Ню Делхи председателят на Народното събрание Росен Желязков в отговор на въпроси за новата парламентарна сесия и наситената политическа програма.

"Ако не е с мандата на ГЕРБ, значи няма ротация", категорични са от ГЕРБ в отговор на въпроса дали ПП-ДБ са се съгласили на този вариант.

Според Хамид Хамид от ДПС само по този начин ще се спази конституционната процедура за избор на нов състав на кабинета.

Ротацията ще се извърши при следната процедура: на 6 март премиерът Николай Денков подава оставката на цялото правителство, което се гласува от парламента.

Тогава се завърта парламентарната рулетка и президентът започва консултации с всички парламентарно представени партии.

След приключването им държавният глава връчва мандат на излъчен кандидат за премиер от първата политическа сила. Това ще бъде Мария Габриел от ГЕРБ, както категорично е заявявал Бойко Борисов досега.
Ако се спази бързата процедура, още на 15 март може да има ново правителство. Песимистичният вариант е - края на март.

Според източници на Епицентър.бг поне половината министри ще се разделят с постовете си. Сигурни пътници са министрите на здравеопазването, на спорта, на икономиката.


При ротацията силната фигура от ПП-ДБ ще остане Асен Василев, който ще бъде издигнат до вицепремиер, запазвайки и креслото си на финансов министър.


Премиерът Денков ще се върне в просветното министерство. Той имал аспирации да бъде и вицепремиер по демографията, за да контролира финансовите потоци от ЕС, които тази година ще дойдат по това направление.

Не е сигурно обаче, дали ГЕРБ и ДПС ще се съгласят да удовлетворят амбициите на академика.

На 18 януари тръгва процедурата за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.Епицентър.бг/Валерия Велева

Добавете Вашия коментар

TOP