След публикация на PIRINSKO.COM! Читалищният шеф Илиян Юручки отговори на будните граждани в Кресна

28 Септември 2017 | 16:10
2 коментара
Общество

Председателят на Народно читалище "Култура1932" - Кресна и секретар на Народно читалище " Никола Вапцаров Благоевград, Илиян Юручки поиска думата в отговор на вчераното писмо до нас от граждани на Кресна, което медията ни вчера публикува.

Pirinsko.com публикува позицията на Илиян Юручки без редакторска намеса.

Изпращам своята гледна точка по повод вчерашното публикувано писмо и излагам факти от ситуацията

В отговор на писмото изпратено до редакцията на Pirinsko. com от Янка Тапанска, Мария Малчева и Димана Драчева, че упражнявам натиск върху членове на читалището в Кресна, да не идват на исканото по тяхна инициатива Извънредно общо събрание, заявявам, че нищо от твърденията им не е вярно. Не исках да влизам в тона им и да падам на тяхното ниво, но вече трябва да изложа факти, с които обществеността не е запозната и по този начин бива манипулирана.

Искам също категорично да заявя, че не е коректно пишейки ми името да се намесва и читалището в Благоевград, на което съм Секретар. В НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1866“ – Благоевград съм назначен след проведен конкурс, а в НЧ „Култура – 1932“ съм избран от Общото събрание. Моля да не се смесват двете неща.

1.    За свикване на Извънредно Общо събрание, няма достатъчно събрани подписи, както е по закон – 1/3 от членовете. Трима от подписалите се не са членове.

2.    Събирайки подписи за събрание Янка Тапанска, Мария Малчева и Димана Драчева са подвеждали хората, като умишлено не са им обявявали дневния ред. Имаме няколко декларации от хора, които оттеглят подписите си, поради факта, че са въведени в заблуждение.

3.    Заявявам категорично, че не съм упражнявал никакъв натиск на никого. Естествено съм се интересувал, какви са мотивите, за да се подпишат и тогава стана ясно, че хората масово са били подвеждани. Особено бях изненадан, че там фигурираше името на мой пръв братовчед и му се обадих да попитам знае ли за какво се е подписал. Съответно отговора беше, че са му казали да се подпише за „някакво събрание“. Много от членовете дори биха дошли на събранието за да разкажат за действията на инициаторките на подписката, но в началото на творческия сезон имаме достатъчно друга организационна работа, затова Настоятелството реши да не се свиква събрание.

4.    Откакто е връчено предизвестие за освобождаване, поради съкращаване на щата на Янка Тапанска, същата на два пъти поврежда имущество на читалището, като първият път чупи ключа на тоалетната и вика комисия от РЗИ, за това че в читалището няма тоалетна. Секретаря с лични средства и усилия на членове от семейството си са отстранили повредата, без да подозира за подадения сигнал. След това Янка Тапанска е ходила на скандал в РЗИ, като ги е заплашвала с жалба до Прокуратурата, защо са издали от кого е сигнала. В действителност служителите на РЗИ не са давали подобна информация, но ние знаем кой може да бъде. След няколко дни, в момент, когато само Янка Тапанска има ключ за тоалетната се оказва счупен и крана на мивката. Не съм свидетел на това, но множеството й действия и поведение до сега ме карат да мисля така. След като Настоятелството й връчи предизвестие за освобождаване е заплашвала членове, че ще им съсипе живота и т.н.

5.    От същата Янка Тапанска негодуват голям брой граждани в Кресна, срещу които тя пише постоянно докладни в различните институции, а някои от тях обижда по телефон и в социалните мрежи с изрази, които не бих искал да цитирам.

6.    От момента в който е назначена на постоянен договор създава конфликти, напуска сградата без да се обади на Секретаря. Бидейки помолена да си открие сметка в банката, която обслужва читалището, за да й се превежда работната заплата, нейния отговор е бил „Ще си открия сметка в банка с най високите такси, за да се знае , че в читалището нема пари“. Настройва деца от състава по народни танци да се отказват, като сама се е хвалела, че на по-големите купува цигари.  Изобщо с всяко свое действия тя уронва доброто име на читалището. Примерите са толкова много, че не знам кое по-напред да напиша. Неколкократно са водени разговори с Тапанска,  като е приканвана, ако иска информация, или смята нещо за нередно, или не й е ясно, да поиска среща с мен или Настоятелството, а не да занимава институциите, които до сега установяват, че няма основание за завеждане на дела и т. н. Тя обаче под предтекст, че изразява своята „гражданска позиция“ не спира да се занимава с хобито си да алармира институциите за въображаеми нередности. На среща между нея, Кмета и ръководството на читалището тя сама заяви, че всъщност е подстрекавана от Мария Малчева – бивш служител на читалището и Димана Драчева – библиотекар. На Димана Драчева не й е за пръв път да влиза в подобни заговори против читалището, но по-интересното е как се сприятелиха с Мария Малчева, която, докато беше на работа в читалището многократно ми е разказвала за сбирки, на които е била свидетел, тъй като двете са съседки и други пикантерии за Димана Драчева, които разбира се няма да си позволя да цитирам тук.

7.    Наистина изгоних Мария Малчева и Димана Драчева от Женския хор към читалището. Като Художествен ръководител имам правото да преценявам с кого искам да работя в състава. Не съм изгонил жени, подписали се за свикване на подписката, както твърдят в писмото до Pirinsko.com, a двете инициаторки, които са подвеждали хората. С това те всяват напрежение в състава и преценявам, че присъствието им ще навреди на творческия процес. В състава има още 3 жени, които са се подписали, но заявяват, че им е обяснено, че се свиква събрание по общи въпроси, без да им е разяснен предложения дневен ред.

8.    Мария Малчева – пенсиониран библиотекар в Детски отдел на библиотеката и отговорник по културно-масовата дейност 15 години работеше в читалището и не разбра за какво става дума. Постоянно беше в скайп да разговаря с децата си и за всяко едно нейно задължение трябваше да бъде подсещана. Да не говорим, че една година, преди да я освободим беше се пенсионирала и вземаше и пенсия и заплата. Наистина закона вече го позволява, но от колегиална гледна точка беше редно да ни уведоми. Много беше възмутена, че на нейно място ще назначим Янка Тапанска, а сега са в „прекрасни“ отношения в общата им цел да съсипят читалището, градено с усилията на хората от Кресна.

9.    Освобождавайки я, по закон трябваше да й изплатим 6 заплати за прослужено време над 10 години. Знаете, че читалищата не разполагат с такива средства, за което искахме съдействие от Общината. Общински съвет беше гласувал сумата, но Областния управител върна решението. В последствие това Кмета намери средства от спонсор и тази сума й беше изплатена. И въпреки всичко, което читалището направи за това, тя продължава да върти интриги и да създава напрежение.

 

Не се страхувам от Извънредно общо събрание. Не ме притеснява и възможността да бъда сменен от поста Председател, даже напротив – това доста би ме облекчило от ангажименти, но не искам да оставям читалището в ръцете на некоректни и нечисти хора, които нямат отношение към читалищната дейност, а в действията си са водени от неясни болни амбиции. За разлика от трите, аз съм влязъл в това читалище 8 годишен като възпитаник на Детската музикална школа, после като солист на Ансамбъла за народни песни и танци. След 1997 година вече активно участвам в живота на читалището като ръководител на автентичните състави от общината, основно при подготовката им за Съборите на народното творчество Пирин пее и Копривщица. Преди 10 години създадох и Ансамбъла за народни песни с женски хор и   мъжка фолклорна група. Имаме пълната подкрепа на всички самодейци, които заявяват, че няма да продължат дейността, ако аз и Секретаря се оттеглим от читалището. Нека читателите и особено жителите на Кресна  сами си направят изводи каква е точно ситуацията.

Добавени коментари

изрод публикува:
29 Септември 2017 | 18:39
"Дързост и постоянство!" - е казал Левски,но той не е изрод нали?"Всекиму ще се държи сметка за делата."Госпожицата е изрод ,но поне има топки да защитава истината.Докато ние кресничани сме подлоги на една шепа хора ,които ни грабят вече десетки години.Защитаваме истината само когато е в наш интерес.Корупцията и шуробаджанащината е навсякъде в Кресна ,и няма изкореняване докато не придойде Струма.
Струма публикува:
28 Септември 2017 | 21:24
Този изрод "госпожицата" не я слуша главата ама хич...

Добавете Вашия коментар

TOP