СЛЕД ПОТОПА: 2 месеца разчистване и години за възстановяване

05 Септември 2022 | 11:32
0 коментара
Общество
СЛЕД ПОТОПА: 2 месеца разчистване и години за възстановяване

Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението в наводнените села остава тежко. Все още няма вода и електричество. В най-засегнатото от бедствието - село Богдан ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване. В разчистването на селата в Карловско, засегнати от водната стихия се включва техника на „Автомагистрали”, която ще помогне за по-бързото нормализиране на обстановката в наводнените населени места.

Започна и оглед на щетите от Агенцията за социално подпомагане. Oт там ще предоставят помощ на засегнатите на стойност половин минимална работна заплата. Друга комисия описва разрушенията по инфраструктурата, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването и. На място ще се решава къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

В Пловдивското село Трилистник също започва описване на щетите.

Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земемделските стопани. 100% от посевите са унищожени. Работи се по възстановяване на водоподаването в района.

Според главния комисар Николай Николов - директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ около два месеца ще се разчистват щетите от наводненията, години ще отнеме, за да с възстановят напълно. 

"За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства", каза още той пред БНТ.

Николов заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200-500 - годишна вълна, допълни гл. комисар Николов.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много, каза той, но някой трябва да ги ръководи, за да казва какво да правят.

Министърът на отбраната заяви пред Нова телевизия, че държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията.

По думите му няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, уточни той.

Той подчерта, че още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. „Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени”, заяви Стоянов. И допълни, че няма места, които да са недостъпни.

Според него разчистването, за да бъдат отворени най-важните артерии, ще отнеме седмици. Стоянов каза, че е изкарана цялата възможна техника, която се намира близо до карловските села. „При поискване - ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи”, подчерта министърът. „Армията беше подценявана 30 години, но винаги са разчитали на армията. Време е да помислим и за Българската армия също”, апелира той.

Добавете Вашия коментар

TOP