След месец мотаене Пътното в Благоевград най-после отвори офертите на 8-те кандидати за надзорник на моста за Покровник

14 Януари 2023 | 04:53
6 коментара
Общество
След месец мотаене Пътното в Благоевград най-после отвори офертите на 8-те кандидати за надзорник на моста за Покровник

Повече от месец след крайния срок за подаване на документите, който беше 5 декември 2022 г.,  Областно пътно управление – Благоевград задвижи процедурата по избор на надзорник за строителството на моста за с. Покровник. За упражняване на строителен надзор държавата отпуска 254 016 лв. без ДДС.

След острата критика миналата седмица на заместник регионалния министър Николай Шушков, че държавата една година не прави нищо по въпроса за строителството на моста и дори още не е избран надзор, шефът на ОПУ Иван Кунев вчера обяви и имената на 8-те фирми и обединения, които искат да поемат контрола над строителните дейности. 7 от тях са от София и 1 – от Пловдив.

Николай Шушков

Това са „Сет инженеринг“ на Янчо Петков, „Пи Ес Консулт“ на Румяна Танчева, Обединение „Надзор юг“ /„Пътконсулт 2000” ЕООД на Свобода Николова и „КЩонтпас“ ООД на Маргарита Стефанова/, „Алфа Пи Проджект“ ООД на Валентин Петков, Обединение „ИПС Тест“ /„Ипсилон Консулт“ ЕООД на Красимир Цветков и „Тест Консултинг“ ЕООД на Николай Димитров и Росен Александров/, „Три Ес“ ЕООД на Райчо Яръмов,  ДЗЗД „Трансконсулт Група-Бг“ /“Трансконсулт-Бг“ ООД с управител Милка Гечева и дъщерната й „Трансконсулт-група“ ЕАД /, както и „План инвест-Пловдив“ ЕООД на Николай Костурков.

Комисията, избрана да отвори офертите на кандидатите, върна всички за пропуски в документацията с указанията да си поправят работите в рамките на 5 работни дни. Ако й трябва още един месец за ново оглеждане на документите и после някоя от отхвърлените фирми реши да обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, на практика процедурата за избор на надзорник може да продължи до лятото, та дори и до изборите, защото след КЗК има втора инстанция – Върховен административен съд. Дотогава работата по моста не може да започне, защото без надзор на практика дори не може да се събори старият мост.

Задачата на надзорника е изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежа и технически контрол по част „Конструктивна“ и упражняване на ежедневен надзор по време на цялото строителството.

Припомняме, че известното като Покровнишки мост съоръжение е построено през 1968 г., а през 2021 г. бе извършен ремонт на пътната плоча и тротоарните блокове. Същата година през декември придошлите води на Струма го подкопаха и оттогава мостът е затворен. Той е основна артерия, свързваща гр. Благоевград с промишлена зона с голям брой складови бази, работилници и вътрешна митница, и е единствен достъп до населените места Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко и Габрово. Заради затварянето на моста жителите на тези села вече повече от 1 г. минават за домовете си и за работа по обходен маршрут, който значително удължава пътя им, и периодично се вдигат на протест.

Обединението, което ще построи новия мост, бе избрано още миналата година – срещу 7 257 000 лв. без ДДС „Мост Покровник“ ДЗЗД, обединяващо „Грома холд“ ЕООД на Христо Савев и „Пътпроект“ ЕООД с управител Венцислав Зарев, трябва да го направи за 1 година.

Изборът на строител и надзорник обаче далеч не решава проблема с моста за Покровник, защото стана ясно, че най-вероятно трябва да се построи и ново мостово съоръжение, на което да се прикрепят газопроводът и водопроводът на Благоевград –  според новите изисквания те не могат да бъдат прикрепени към перилата на основния мост. Н. Шушков обясни, че за второто мостово съоръжение, ако се стигне до консенсус за направата му, тепърва трябва да се търсят пари. Във вторник той с представители на ОПУ и „Аресгаз“, която зарежда с газ областния център, ходили на място да умуват къде може да се сложи газовата тръба, ако бъде отхвърлена идеята за второто мостово съоръжение. „Аресгаз“ са обещали тепърва да търсят вариант…

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Благоевградчани питат: Къде ще бъде протеста пред общината или на магистралата? Защо кметът Илко Стоянов каза, че стартираха подготвителните дейности за изграждане на нов мост на Покровнишко шосе снимка 1

Добавени коментари

Цецо публикува:
16 Януари 2023 | 20:32
Ей хванете виновниците дето го подкопаваха толкоз години, да ударят и те едно рамо .
мислете публикува:
16 Януари 2023 | 07:49
манипулатор направи ни скара за да се настроим и да действаме по остро не се подавайте хора отивам е си на мирен протест другия път не се увличайте в некакви скандали по акъло на карамбата и стоянов
Срам публикува:
15 Януари 2023 | 09:03
Излезе истината нека разберат какъв човек ни управлява нека да знае цела България. Илко Стоянов ще бъде запомнен само и единствено като единственият кмет на ИТН.
васил начев публикува:
14 Януари 2023 | 08:22
браво на шушков че ги превика при него в софия и разрови документите и се разбра че е мазало а кмета на благоевград си мисли че ще ни прави на идиоти е нема да стане ; шушков му показа най после на тоя от брежани че не става с лажи а требе действия защото хората няма да търпат и ще излезат не само да затворят магистралата а и ще обсадят и общината и тогава ще го попитам аз илко камбитов какво ще прави на лъжата краката са къси казваше бай лазар причкапов.
ВИКТОР публикува:
14 Януари 2023 | 07:58
НЕМА ТАКАВА ИЗЛАГАЦИЯ КМЕТЕ КМЕТЕ СТАНАХТЕ ЗА СРАМ С ИВАН КУНЕВ ИСКАМ ДА ДОЙДЕТЕ В НЕДЕЛЯ НА ПРОТЕСТА АЗ ДА СЕ ПОПИТАМ ЧИЙ ГО ТЪРСИТЕ А НЕ ПОДВЕЖДАХТЕ ЧЕ СЕ ЗАПОЧВА РЕМОНТА. ОСТАВКА ВЕДНАГА И ДА НЕ МИ СЕ МЕРКАТ ПРЕД ОЧИТЕ.
Ipa публикува:
14 Януари 2023 | 06:55
Веднага да бъде освободен шефа на пътното Иван Кунев

Добавете Вашия коментар

TOP