След Лешко и млади семейства от с. Габрово готвят организиран отпор срещу бъдещата кариера за барит на „Илинденски мрамор”

18 Октомври 2022 | 18:09
0 коментара
Общество
След Лешко и млади семейства от с. Габрово готвят организиран отпор срещу бъдещата кариера за барит на  Илинденски мрамор”

Млади семейства с имоти в благоевградското село Габрово се включват в протеста на лещани срещу откриването на рудник за добив на барит в местността Тевни дол на съседното село Лешко.

„Оказва се, че мястото, проучвано за залежи, е по-близо до махалите на с. Габрово, то е на около 700-800 м по права линия от храма „Св. Георги Победоносец“, който възстановихме преди няколко години“, обясни пред вестник „Струма“ бизнесменът Борислав Ханджийски, основният двигател на градежа и реставрацията.

„Като дете съм живял в район с действаща мина и знам как прозорците и всичко звънти и се тресе при взривните дейности. Затова лично приемам каузата на хората от с. Лешко и започваме и ние да набираме подписи в подкрепа на искането им да се спре инвестиционното намерение за разкриване на рудник. Смятам, че е недопустимо да се унищожат тези „златни“ села като природа и екология в интерес на една частна фирма с няколко работници. С кметицата на с. Лешко Галя Велкова анализирахме депозираното инвестиционно намерение на „Илинденски мрамор“, в което се посочва, че щели да разработват терен от 2,5 дка, и смятаме, че след това с анекси тази площ непрекъснато ще се увеличава. Да не говорим, че прахта от изкопните и взривни работи ще засипва години наред всичко наоколо. Много хора се обединяваме около каузата и вярвам, че ще спечелим и запазим чисти селата ни и природата“, коментира Борислав Ханджийски.

Кметицата на с. Габрово Нина Николова не бе запозната вчера с протестната инициатива и обясни, че в селото живеят малцина, при това болшинството възрастни хора.

„Като правим протести, като че ли нещо се промени! Ето, и за моста при Покровник протестираме, а продължаваме всеки ден с 10 км повече да пътуваме при тоя скъп бензин и никой не казва кога ще почнат да строят нов, нито кога ще го пуснат!“, направи паралел наместничката и допълни: „В сряда имаме събор в Габрово, там ще питам хората за мнението им и едва тогава мога да взема позиция за тоя рудник“.

Кметицата на Лешко Г. Велкова обаче заедно с младите заселници вече търсят варианти за блокиране на намерението да се прави рудник в землището на селото.

„Искам децата и внуците ми да идват тук на чист въздух, а не да бягат по други места. Ще настоявам екологът на общината и кметът да вземат твърда позиция в наша защита и да не допуснем концесионера да унищожи най-ценното, което имаме“, категорична бе тя.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP