След куп награди: Поканиха Женската група за пеене на високо от Сатовча на световен шампионат по фолклор

11 Септември 2023 | 17:09
0 коментара
Култура
Благоевград
След куп награди:  Поканиха Женската група за пеене на високо от Сатовча на световен шампионат по фолклор

Женската група за пеене на високо при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1926г.“ от с. Сатовча взе участие в XX Черноморски събор „Евро фолк 2023г“, който се проведе в градовете Китен и Царево. Форумът е с международно участие и е част от Музикални празници „Евро фолк“ – Светът е телевизия. Провежда се под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

 

В това събитие участват повече от 15 000 музиканти, певци и танцьори и има конкурсен характер, определящ най-добрите в различен регламент и категории, определени от високо компетентно и ерудирано жури на World Association of Folklore Festivals – WAFF. Женската група за високо пеене при НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1926г.“ взе участие в конкурсната програма с 10-минутно представяне на автентични песни от региона на Сатовча. А останалите дни участва в различни концерти извън конкурсната програма по официална покана от журито и от организаторите на XX Черноморски събор „Евро фолк 2023г“.

 

Уникалните гласове на женската група за пеене на високо при НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1926г.“ успя да преодолее силната конкуренция на повече от 80 участници и грабна призовото първо място в областта „Автентичен фолклор“, получи Първа награда „Златен Орфей“ от XX Черноморски събор „Евро Фолк – 2023“, стана Лауреат първа степен на XX Черноморски събор„Евро Фолк – 2023“, спечели и Почетна грамота – Носител на Почетния Знак на музикални празници “Euro Folk“, Грамота за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства и Препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор “World Folk”.

Добавете Вашия коментар

TOP