След хаос и крясъци "Оставка" депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента на 21 април

17 Април 2021 | 08:18
1 коментара
Политика

Истински хаос настана в парламента по време на разискванията по искането на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" премиерът Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в Народното събрание в сряда, 21 април, на изслушване относно Плана за възстановяване. В крайна сметка предложението бе прието със 135 гласа "За". При поисканото прегласуване "За" бяха 140 депутати, 70 бяха "Против".

 

Тя предложи точката да бъде включена като първа за сряда. „Вие няма да опазите Борисов, той ще се яви тук“, обърна се Манолова към депутатите от ГЕРБ.

Дебатите бяха съпроводени с непрестанни скандали.

Хаосът в пленарната зала започна, след като председателят Ива Митева закри разискванията по точка за отказ на министър-председателя да дойде в парламента, каквато не фигурира в дневния ред на Народното събрание.

 

Председателят на парламента Ива Митева напълно изпусна контрола, като заваляха изказване след изказване в подкрепа и срещу Борисов, пълни с лична нападки.

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ я упрекна, че не се справя, като допуска явно нарушаване на правилника и "безредие". След продължила почти половин час разправия, в крайна сметка беше гласувана десетминутна почивка.

"Страхливецът Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път. Прекрасно е, че той е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие,“ заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Повод за думите му беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, чието изслушване беше гласувано от НС вчера, но не се получи, тъй като лидерът на ГЕРБ излезе в отпуск.

"Преди да се разтропате, ще ви цитирам думи на човек, който стои сред вас, това са негови думи, така че си го изслушайте , а след това тропайте. Тома Биков: "Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор. Второто е не по-малко вредно от първото", каза Тошко Йорданов.

Думите му бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ - СДС, чиито депутати тропаха по банките.

"Има такъв народ" написаха лъжа в програмата си и тази лъжа ще бъде наказана, отвърна Тома Биков в лично обяснение към Тошко Йорданов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Първо, се радвам, че на г-н Йорданов са му разрешили да се изкаже и днес и са свалили забраната", изтъкна Биков.

"Ако ще си четем кой какво е писал и говорил, писали сме доста неща всички. Вие като сценарист на едно от популярните шоута, сте написали доста неща. Написали сте доста статуси на вашия лидер. Един от тях твърди, че няма епидемия от коронавирус. Това беше само преди една година и ние не сме го забравили", каза Биков.

"Преди само няколко дни буквално, преди само няколко седмици, твърдяхте, че единствената ви кауза са да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не е така. Вие излъгахте. Вашата партия подведе 500 хил. български граждани с тази теза. Ние сме готови да изработим и внесем и ще внесем още другата седмица. Вие сте написал една лъжа във вашата програма и тази лъжа ще бъде наказана. Нека има бързи изобри и ще видите колко гласа ще вземете", посочи още Биков.

„От тази трибуна видяхме как умира българската демокрация“, заяви и Георг Георгиев от ГЕРБ.

 

 "Не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации, заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

 

 "Вие обидихте Конституцията и законите на тази страна, оставката трябва да се гласува, не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни, отвърна му Мика Зайкова от "Има такъв народ".

 

"Силно се надявам, че няма да започнат различните ПГ да съперничат със "Шоуто на Слави" по създаването на шоу, защото са много неравноправни конкуренти, заяви от своя страна Татяна Дончева. Този спор бе повдигнат за първи път през 2001 г. от мен и Корнезов. Ние застъпвахме вашата теза, смятайки, че записаното в чл. 111 на конституцията не е достатъчно категорично и еднозначно. Тогава парламентът реши гласуване и тази практика е възпроизведена много пъти. Приемането на оставката според записа на конституцията предполага нарочен акт, а не мълчаливо съгласие, че не се гласува, обясни тя.

 

В новоизбраното Народно събрание Министерският съвет подава оставка, дори мнозинството да е същото, дори правителството да е същото по състав, обясни юристката. И напомни, че създадената практика е да се гласуват тези оставки. За да не превръщаме трибуната в правна лекция и хората да останат с впечатлението, че ще си изнасяме такива. Съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава играта си тече както трябва, не се правят забележки, допълни Дончева.

 

Точно цитирахте Конституцията, който казва, че с приемането на оставката се прекратяват правомощията на МС. Това означава ли, че като я приемем сега, няма да имаме правителство, попита Биков. Вие сте си в правото да приемете каквото решите, имате достатъчно мнозинство. Ще се види кой е управляващи и опозиция, каза Александър Ненков. Искате да унижите Борисов, ГЕРБ и правителството - добре, направете го. Но вие унижавате и хората, които са им дали пак доверие, предупреди той. И критикува, че хората, които са искали да повишат нивото на парламентаризма и рейтинга му, всъщност не правят това.

 

Премиерът и министрите са там по волята на Конституцията, която ги задължава да изпълняват тази роля и да няма вакуум между едно и друго правителство. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще отиде в историята. Така че - стегнете се, направете си кабинет, и Борисов и неговия час по-скоро ще отидат в историята, допълни Ненков.

 

Митева прекрати дискусията, напомняйки, че проектът за програма се гласува без обсъждането. И обясни, че е дала думата на Каназирева от уважение. Използвайки процедура по начина на водене, Ненков попита кога е гласувана програмата.

 

Сега я приемаме, отвърна Митева. Нали сме в началото на заседанието, досега правихме регистрация, допълни шефката на НС. И подложи програмата на гласуване.

 

Първо обяви, че 217 са я подкрепили, което предизвика викове от ГЕРБ. Ще преброим отново, отвърна Митева. И второто събиране на цифрите показа 157 "за". Тъй като в пленарната зала все още няма електронна система за регистрация и гласуване, заседанието започна с поименна проверка.

След това от парламентарната група на ГЕРБ-СДС поискаха 30 минути почивка и след дълго консултиране председателят Ива Митева даде почивка 10 минути.Епицентър.бг

Добавени коментари

Разбрахме! публикува:
17 Април 2021 | 14:47
ГЕРБ сега са в парламента с една единствена цел:да провалят заседанията му,да бойкотират-с една дума искат нови избори час по-рано,докато не са изгубили и това,което имат! Боклуци,не виждате ли,че връщане назад НЯМА! Нищо в живота не се повтаря,особено след като ИЗГУБИХТЕ ДОВЕРИЕ.НЕ можете да осъзнаете,че вие НЕ СТЕ първа политическа сила,защото мнозинството е от другата страна на барикадата-ВСИЧКИ СРЕЩУ вас.Това,че са различни партии няма никакво значение.Важното е,че всички заедно НЕ ВИ ОБИЧАТ! Чао! Бог да ви прости!

Добавете Вашия коментар

TOP