След декларации на родителите! Ето кога и в кои училища в Пиринско децата се връщат на училище

10 Ноември 2021 | 12:12
0 коментара
Общество
След декларации на родителите! Ето кога и в кои училища в Пиринско децата се връщат на училище

61.96% от родителите на ученици от 1-ви до 4-ти клас в областта дадоха съгласието си децата им да бъдат тествани, за да учат присъствено. Това показва обобщената справка на Регионалното управление на образованието, изготвена на база  подадена информация на директорите след допитването до родителите на малките ученици.

За област Благоевград обучение в начален етап се осъществява в 96 училища. В 42 от тях по класните стаи се връщат всички паралелки. Така например в СУ „Неофит Рилски“ – Банско, ОУ „Никола Парапунов“ – Разлог и в 8-те класа има постигнато съгласие, същото се отнася и за трите паралелки на ОУ – Места, седемте в СУ – Белица, ОбУ – Дебрен, по 4 класа в ОУ – Мосомище, Корница, Скрът, Бачево, СУ – Коларово, по 6 паралелки в СУ – Абланица, ОУ – Баня.

Конкретно за Благоевград 50-процентовия праг са минали всичките 9 паралелки на 5-о СУ „Георги Измирлиев“, където  е постигнато съгласие от 81%, и в 9-о ОУ „П. К. Яворов“. Там над 90% от родителите в трите класа начален етап са „за“ тестването.

В най-голямото средно училище в областта – 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“, с 20 паралелки /443-ма ученици/ в начален етап, присъствено поне засега ще учат 15 класа с 300 деца. В 8-мо СУ и 3-то ОУ с по 17 паралелки съгласие е постигнато съответно в 14 и 13 от класовете, а в 3-то ОУ „Христо Смирненски“ – Сандански от 431 ученици по класните стаи ще влязат 325, или 15 от 18-те паралелки.  

В 15 училища, сред които тези в Горно Краище, Дагоново, Краище, Брезница, Буково, Кавракирово, Склаве, Дамяница,  няма съгласие за нито една от паралелките.

Както „Струма” писа, в училището в Рибново при 159 ученици в начален етап са постъпили само 37 декларации и в нито една от 8-те паралелки не е постигнато съгласие. Директорът на училището  Манчо Джуркин като причина посочи „изпускането на момента“ и закъсняването на мерките, недоверието от страна на родителите вследствие на разнопосочната информация и не на последно място – факта, че досега специално в община Сатовча всички учеха присъствено. С покачването на заболеваемостта в началото на тази седмица е въведена ротация, но конкретно в училището в Рибново децата от начален етап заедно със седмокласниците и учениците от 12 клас учат присъствено.  

Обобщената справка показва, че в Пиринско от 600 паралелки в начален етап 435 ще се обучават присъствено, на база подадени поне 50% декларации от родителите. Или от общия брой 11 029 ученици от 1-ви до 4-ти клас 6820 ще влязат по класните стаи със съгласието на родителите. По този повод началникът на РУО Ивайло Златанов коментира, че всеки директор би следвало да създаде организация и на училищно ниво да се прецени кога да започне тестването. Шефът на Регионалното управление на образованието бе на мнение, че  е най-добре тестването да започне в четвъртък /11.11./, за да имат време училищните екипи да се запознаят с процедурата и самите тестове и да създадат необходимата организация.

Вчера от РУО разпределиха и раздадоха транспортираните от София 8830 теста. В рамките на два часа /от 13 до 15 часа/ директорите вчера идваха в сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград, където след попълване на приемно-предавател протокол  получаваха „партидите“. Първи още преди посочения час на мястото дойдоха директорите на Началното училище в Банско Евгения Тренчева и на благоевградското 2-ро ОУ Милена Ковачева.

„Желанието на всички е връщането в училище. В момента тече една изключително добра информационна кампания от наша странна. Работим в името на децата, трябва да бъдем съпричастни към случаващото се в цялата страна. Има и достатъчно родители, които ще се включват при извършването на тестването. Довечера ще проведа среща с обществения съвет и училищното настоятелство, за да уточним начина, по който ще се провежда тестването“, коментира Е. Тренчева. Тя посочи и че в ръководеното от нея училище от 243 ученици близо 200 родители са подали декларации, или в 10 от 11-те паралелки ще се осъществява  присъствено обучение.

„Желанието на родителите е тестването да започне още утре /б.р. 10.11./. Ние все пак сме начално училище и организацията е  много по-лесна”, каза директорката на НУ „Св. Паисий Хилендарски” в Банско.

Малко преди да дойде за тестовете пък, директорът на 2-ро ОУ – Благоевград Милена Ковачева пусна съобщение във Фейсбук страницата на училището, с което информира родителите, че  от 16.11.2021 г. (засега) ще се обучават присъствено 12 паралелки, а една ще продължи в ОРЕС. М. Ковачева благодари на родителите за проявената бърза реакция и високата отговорност и отправя апел майки, бащи

/желателно с медицинско образование/ и притежаващи зелени сертификати, да се включат доброволно в тестването на децата в понеделник и в четвъртък.

Пред репортер на „Струма“ М. Ковачева сподели, че предстои консултация с обществения съвет относно датата на връщането по класните стаи. Обмислят вариант това да се случи във вторник, тъй като до петък, съгласно заповедта на министъра, обучението е изцяло в ОРЕС, в понеделник пък заради изборите в училищата, където има секции, също уроците ще са онлайн.


Вчера директорите идваха в сградата на МУЦ-а в Благоевград и тестовете тръгнаха към училищата в областта     
         

Че не са взели окончателно решение, но удачна дата за първото тестване е вторник /16.11./, прогнозира и директорът на 3-то ОУ Михаил Спасов.

„Започваме от утре. От 7.00 до 7.15 часа ще се тестват колегите, които нямат зелени сертификати, след това и учениците и възобновяваме присъственото обучение”, обяви пък директорката на 9-о ОУ В. Величкова и допълни, че са готови с организацията на училищно ниво и остава само да оформи още няколко заповеди./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP