След бурни скандали Народното събрание закри окончателно специализираното правосъдие

14 Април 2022 | 18:13
0 коментара
Политика
След бурни скандали Народното събрание закри окончателно специализираното правосъдие

След многочасови дебати и бурни скандали парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за съдебната власт, предаде БТА.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител.

НС реши съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС попитаха как се съчетава квотният принцип с натовареността на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат в пряко нарушение на Конституцията и това ще стане ясно много скоро. По думите й, отдавна е отминало времето за принудително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си направят отвод.

Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") посочи, че в Наказателния кодекс изрично са изброени хипотезите, при които може един съдия да си направи отвод и това тук е политическо говорене. Делата, които са започнати, ще продължат да се гледат от същия съдебен състав, каза той и допълни, че необразуваните дела ще се гледат вече по места.

Гарантираме, че голяма част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя ранг и възнаграждение, коментира Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Петров от "Възраждане" не се съгласи със специалните изисквания за преназначаване на магистратите. Според него целта е те да бъдат санкционирани за резултати от дейността им, които не са се харесали на управляващите. За делата от НК има несменяемост на съдебния състав, подчерта той. Петров е против "разселване на съдии по държавата" без оглед на тяхната професионална квалификация.

Дани Каназирева от ГЕРБ се поинтересува къде е логиката и къде е идеята за по-бързо и по-справедливо правораздаване, след като делата от спецсъда ще бъдат върнати в Софийски градския съд. Според нея положението от лошо, става по-лошо и катастрофално.

„Връщате една доказано неефективна правна уредба. Защо? Целта са ви висящите дела в спецсъда“, обърна се към мнозинството Каназирева.

Социалистът проф. Георги Михайлов отговори, като оприличи групата на ГЕРБ-СДС на лаици.

„ГЕРБ ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по промените в Закона за съдебната власт. Грижата за спасяване на давещите е грижа на самите давещи“, посочи проф. Михайлов.

Атанас Славов от ДБ напомни от своя страна, че преди година в парламента бил внесен проект за мащабна реформа в Закона за съдебната власт, отчетността на главния прокурор и промени в Конституцията.

„Точно една година време, в което обществото очаква да закрием спецправосъдието и днес това ще се случи“, категоричен бе Славов.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов, обаче, се върна към друга дата, а именно потъването на "Титаник".

„Смятам, че това, което правим ние в момента с цялата съдебна реформа, вие пренареждате мебелите от „Титаник“ като мярка срещу неговото потъване. Като махнем тези хора и ги пратим някъде другаде, неясно къде, те ще се променят, така ли? Точно това правите - размествате мебелите на „Титаник“, за да го спасите от потъване“, отсече Дилов.

След закриването на спецправосъдието депутатите се захванаха да решават с уреждането на статута на магистратите. Именно там според Каназирева е заровено разковничето. По думите й начинът по който се подхожда към магистратите затвърждава позицията й, че се цели подмяната на съдиите, като знакови и тежки дела да бъдат приключени.

Тя припомни, че отдавна е минало времето на принудителното заселване и въвеждането на квотен принцип е недопустимо, като ограничава магистратите.

„Вкарвайки тези квоти, влизате в пряко нарушение на Конституцията, което ще стане ясно много скоро“, заяви още Каназирева. Тя заяви, че според направена проверка в СГС има свободни 30 места, в спецсъда са 20, тоест те могат да започнат там без проблем.

„Целите подмяна на магистратите по тези знакови дела, тежки и важни дела с огромен материален интерес. Статута на магистратите пряко рефлектира върху делата и ще започнат обжалванията, проблеми със съставите, жалби до ВСС“, допълни Каназирева.

Тя подчерта, че закриването на спецправосъдието е политически акт и именно управляващата коалиция не е представила нито едно експертно изказване с една цифра, за да обоснове предложенията си.

„Въртите в един омагьосан кръг, толкова че да объркате законопроекта, за да не може нито едно от тези дела да не види реална присъда. Вие се кълняхте във всяко едно предаване по телевизията, че няма да допуснете да загубят статута си, но с тази правна уредба това не може да се случи. Вие да ограничавате и да заобикаляте органа съдебна власт, чиито правомощия са разписани в КС и да въвеждате квотен принцип, това ще бъде основание за дела на всички тези магистрати. Политическа поръчка, не съдебна реформа“, заяви още Каназирева.

Добавете Вашия коментар

TOP