СЛЕД 6-ЧАСОВ ДЕБАТ ДНЕС: ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ВЛИЗАТ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ, САМИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ТЕСТОВЕТЕ

07 Януари 2022 | 16:43
0 коментара
Политика
СЛЕД 6-ЧАСОВ ДЕБАТ ДНЕС: ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ВЛИЗАТ СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ, САМИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ТЕСТОВЕТЕ

От 24 януари всички в сградата на Народното събрание влизат със "зелен" сертификат, решиха след няколко седмици спорове депутатите с решение днес. Така всички - и те, и сътрудниците им, и журналистите, и администрацията, трябва да представят или ваксинационен сертификат с пълен курс, или такъв за преболедуване, или да се тестват на входа на двете сгради, ако преди това не са си направили писиар или бърз антигенен тест (както е за всички граждани за достъп до публични сгради - б.р.). Решението бе прието с 153 гласа "за" и едва четирима въздържали се, без вотове "против". 

Всички в парламента, с изключение на самите депутати и техните сътрудници, ще влизат с антигенни бързи тестове, поети от бюджета на Народното събрание. Народните избраници ще си ги плащат. Ако се получи струпване при взимане на пробите, те няма да влизат с предимство. 

Спорът "за" или "против" се точи от края на миналата година и по отношение на самите мерки в НС, и за "зеления" сертификат извън институцията за гражданите. От самото начало групите на Продължаваме промяната, ГЕРБ, ДПС и ДБ се обявиха "за" приравняването им и в пленарната зала. Част от ПГ на ИТН и цялата ПГ на "Възраждане" са категорично против, а БСП неочаквано промени позицията си след влизането на социалистите в изпълнителната власт с управляващата коалиция.

За пръв път "червените" днес се обявиха "за" серификата, а Явор Божанков дори ядоса другарите си, докато обрисуваше апокалиптичната картина за ковид смъртността и разпространението - теза, с която, например, проф. Георги Михайлов не се съгласи.

"Тази болест достигна апогей на пластичност сега. Вариантът Делта е 4 пъти по-малко смъртоносен от Ухан, а Омикрон - 16 пъти по-малко от първоначалния. Но контагиозността е повишена неимоверно, характерно за пластичните инфекции и от там идва опасността. Не, че много хора ще загинат, това са абсолютни глупости", заяви медикът от трибуната и също заяви, че е "за" сертификата за депутати, администрация и журналисти. 

Бившата шефка на НС Ива Митева (ИТН) първо поиска изобщо да отпадне конкретизирането кои лица могат да влизат със сертификат и какъв да е той, а след това предложи дори ваксинираните с една доза да имат това право. След това пък поиска да се влиза само с изследване за антитела за ковид, но без да е необходимо доказване на конкретния титър, изискуем за гражданите, от 150 bAU. В зала по същество депутатите на Слави Трифонов не участваха в гласуванията. В крайна сметка нейните проекти не бяха приети. 

"Възраждане" бе основната парламентарна група, поддържаща ожесточения дебат с мнение, че изобщо всички мерки в страната трябва да отпаднат, както и че доказателство за това, че ковид не е опасен, била ниската заболеваемост от вируса сред народните избраници, въпреки че те самите в момента имат инфектиран депутат, а заместникът на лидера им Костадин Костадинов Цончо Ганев е преболедувал 2 пъти през по-малко от 12 месеца. 

Пулмологът д-р Александър Симидчиев също се включи в дебата с медицинската си експертиза. Депутатът от ДБ напомни, че може ковид да не е особено опасна инфекция, като ебола или денга, но попита риторично колко са починалите от тези две заболявания за 1 година - около 200 в света, срещу над 5 милиона от COVID-19. 

Д-р Хасан Адемов (ДПС) също се опита да свали "Възраждане" и ИТН от "облаците", като заяви, че не просто цялата парламентарна група на Движението е ваксинирана, но и целият й екип, включително сътрудници. И нещо повече, Адемов обясни, каквито са и препоръките на световната научна общност, че ПГ на ДПС не се интересува нито от преболедуване, нито от антитела, а до един всички нейни членове са имунизирани, повечето включително с трети (бустерни) дози. 

Добавете Вашия коментар

TOP