След 5-г. съдебна сага: Ил. Пасков окончателно успя да отмени заповедта на екскмета на Сандански К. Котев да не спират коли пред хотела му

16 Юни 2021 | 17:39
0 коментара
Общество

Община Сандански не успя да спаси заповедта, издадена от екскмета Кирил Котев, с която се забранява паркирането в района на хотел „Свети Никола” в курортния град.

Срещу тази заповед още през 2017 г. скочи собственикът на хотела Илия Пасков. Забраната на движението, паркирането или домуването на пътни превозни средства върху общинска собственост с обхват в района на ул. “Македония” и площад “България” – в района на хотел “Свети Никола”, според Пасков ограничава свободния достъп до публичната собственост и възпрепятства бизнеса му.
През 2018 г. Административен съд – Благоевград отмени кметската заповед с мотив, че кметът няма правомощия да въвежда забрани за движение, паркиране или домуване на пътни превозни средства върху имоти – публична общинска собственост, каквито безспорно са улиците и площадите в Сандански, а съгласно закона Общинският съвет е органът, който може да го направи чрез промени в Наредбата за опазване на обществения ред, обществената чистота и спокойствието на гражданите.

Благоевградският съд отмени заповедта на Кирил Котев и дори го осъди да плати 570 лева съдебни разноски на Илия Пасков, последва обжалване във ВАС, откъдето върнаха обратно преписката в Благоевград за разглеждане в нов съдебен състав. Делото отново извървя същия съдебен път и след като ВАС за втори път отмени заповедта на Котев, този януари юристите на общината пак обжалваха съдебния акт.

Така след 5-годишна съдебна сага преди дни върховните магистрати най-сетне излязоха с окончателно решение по казуса – кметската заповед от 11.11.2016 г. е незаконна, затова настоящият кмет на Сандански трябва да я отмени с оглед мотивите на съда и да заплати на Илия Пасков още 300 лв. разноски за касационната инстанция.
Този път мотивите за отмяната на заповедта са поради нейната неяснота – според върховните магистрати Котев е издал забраната за паркиране пред хотела, без да изложи съображения за нейното налагане, не е посочил какви точно са нарушенията на обществения ред, когато колите спират отпред, какво е конкретно застрашеното общинско имущество и т.н. Освен това той дори не уточнил дали визираната забрана за движение се отнася до пешеходна зона, или до уличната мрежа./струма/

TOP