Слави оттегли ИТН от преговорите за правителство

23 Юли 2022 | 10:46
0 коментара
Политика
Слави оттегли ИТН от преговорите за правителство

"Ние вече нямаме никакво място в тези безсмислени, лицемерни преговори. Христо Иванов ги прекрати. Отиваме на избори", заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

 

"Христо Иванов и ПГ ДБ, за пръв път говориха това, което мислят наистина в НС. Говореха в ефир в нета с  включен микрофони и камери, защото не знаеха, че са на живо. Лицемерието им лъсна пред всички. За първи път в историята видяхме истинското лице на задкулисието, лъжата, манипулацията и политическата еквилибристика", обясни Трифонов.
"Иванов каза следното по повод, че има преговори с ИТН - „Това означава, че те вече не могат да кажат на сто процента, че те са мафия, а ние сме сто процента бели, т.е нещата почнаха да се размиват“, заяви Слави Трифонов и допълни: "Хр.Иванов в прав текст признава, че ДБ и ПП ни наричат мафия". 

"Какъв е смисълът от тези преговори? Аз изтривалка ли съм? Отвращавате ме! Вместо да създавате, вие рушите. БСП нямали право да правят кабинет като мандатоносители, защото бил технически мандата им. Всичко е измама уважаеми сънародници, важното е аз да съм мафия", емоционално заяви Трифонов.

Реакции  

Една от първите реакции на написаното от "отвратения" лидер на ИТН дойде от Кристиян Вигенин, депутат от БСП. "Всъщност това, което отвращава, е, че Тошко Йорданов подкрепя превръщане на КПКОНПИ в политическа бухалка, но само ако участва в управлението й! Ако се вярва на Христо Иванов... Слави, издъниха те твоите хора, отново, затова брой до 10, преди да отсъждаш кои са отвратени и кои отвратителни...",  коментира Вигенин в профила си във Фейсбук.  

 

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ изтеклият запис от заседанието на ПГ на ДБ е "доказателство, че преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат са абсолютен фарс", а  бавенето на бандата било, за да бъдат овладени КЕВР и "бухалката" КПКОНПИ. Също като обидения Слави Трифонов Карадайъ смята, че изборите трябва да са възможно най-скоро. 

И ГЕРБ са на това мнение. На извънредна пресконференция в централата на партията депутатът Радомир Чолаков призова президента да покани Корнелия Нинова до 26 юли в 17 часа да представи номинацията си за премиер и предложение не бъде внесено, Румен Радев да започне действия за прекратяване на дейността на парламента и подготовка за предсрочни избори. 

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова откликна на горещите политически новини с кратък декларативен коментар във Фейсбук:

"Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, "с кръв". Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва. Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”, написа Нинова. 

"Призивът ми е, нека всеки да се запознае с целия запис и да види, че става дума за една абсолютно рутинна политическа среща на парламентарната група "Демократична България", заяви след развихрянето на скандала Христо Иванов  пред журналисти. "Какво следва оттук нататък? Решението е на мандатоносителя. Ние бяхме готови в името на това да има правителство да изтеглим своите министри, да нямаме претенции към министерски позиции, да дадем само парламентарна подкрепа, за да може страната наистина да има управление. Но ако в крайна сметка Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да счупи всичко и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, без да обърнат внимание, че най-заинтересованите лица, които скачат върху тази тема, са ГЕРБ и ДПС, "Демократична България" ще отиде на избори", категоричен е Христо Иванов. Според него решението на Слави Трифонов да изтегли ИТН от преговорите за правителство е бягство от отговорност.

 

На официалната страница на ДБ вече е публикуван видеоматериалът,  превърнал се в ябълка на раздора, със следния анонс: "Това е пълният запис, който се превърна в пропаганден материал. Откъси, извадени от контекста, и негови редакции се използват, за да се ескалира още по-дълбока политическа криза. Призоваваме всяка дума в пълния запис от заседанието на парламентарната група на “Демократична България” да бъде чута, осмислена и всеки сам да реши. 

Добавете Вашия коментар

TOP