Слаба реколта на ягоди очакват производителите от Кресна

11 Юни 2023 | 10:31
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Слаба реколта на ягоди очакват производителите от Кресна

Слаба реколта на ягоди очакват производителите от района на Кресна. Скъпи препарати, липса на работна ръка и два пъти по-слаба реколта в сравнение с миналогодишната. Такава е равносметката за Александър Христов, който отглежда десетки декари с ягоди. А заради трудностите с отглеждането, производителите очакват 30% ръст в цената, пише БНТ.

Александър Христов – производител на ягоди: "Нашият продукт тук цената тази година е средно между 4 и 5 лева. Той е конкурентен на гръцкия, който е 2-3 лева този сезон."

Причината за по-ниската цена на ягодите в Гърция е, че там производството на този плод се субсидира от държавата.

 

Александър Христов – производител на ягоди: "Би трябвало да има някакво урегулиране, някакво стимулиране на тези работници, чисто осигурително. Но слушам, че в другите европейски държави сезонната работа е добре субсидирана."

Цената на българските ягоди на кооперативния пазар в Благоевград достигна 7 лева за килограм.

Любчо – търговец: "Аз продавам само бараковска ягода. В момента карат и по-евтина ягода от Скричин, но не е сладка. Цената варира от 6 до 7 лева, зависи от качеството. И моята ягода си се продава."

Заради скъпото отглеждане на плодове и зеленчуци, все повече производители в района на Кресна и Сандански се насочват да работят в други сектори. Други пък като Александър Христов, намаляват производството на плодове и инвестират в оранжерии със зеленчуци.

Добавете Вашия коментар

TOP