Слаб интерес на бежанците от Украйна към училища в област Благоевград

29 Септември 2022 | 18:01
1 коментара
Общество
Слаб интерес на бежанците от Украйна към училища в област Благоевград

Слаб е интересът на бежанците от Украйна към възможността децата им да посещават училищата в Благоевградска област. Най-много са учениците в Банско, но повечето от тях не знаят български език.

Около 400 са децата в ученическа възраст, които живеят с родителите си в общините Благоевград, Банско, Гоце Делчев и Сандански. Повечето от тях са предпочели да продължат дистанционното образованието си в украинските училища чрез онлайн-обучение.

Най-много ученици са записани в началното и в средното училище в Банско – 42-ма, където е и най-голямата общност на бежанците от Украйна. Повечето от тях обаче не знаят български език, а младите преподаватели не владеят руски език.

Как решават този проблем в курорта? Иван Докторов – секретар на община Банско:

„Повечето от тях не са добре с българския език и затова сме им изготвили програма с по два часа допълнително да им се преподава български език, за да могат по-бързо да навлезнат в българския език и да върви учебния процес както трябва“.

По информация от Регионалното управление по образование в Благоевград има и отменени записвания в училище, тъй като доста украински семейства се връщат в родината си./бнр

Добавени коментари

Путьо Курников публикува:
30 Септември 2022 | 07:54
Те не са дошли да учат и да работят, а на безплатен курорт. Като свършат парите и им затворят кранчето, ще си заминат за западна украйна, където няма война.

Добавете Вашия коментар

TOP