Слаб интерес към приложението за електронни рецепти

21 Юли 2023 | 12:42
0 коментара
Общество
България
Слаб интерес към приложението за електронни рецепти

Слаб интерес към мобилното приложение за електронни бели рецепти. От пускането му на 10 март до 17 юли по този начин са издадени едва 598 електронни предписания. Данните получихме от здравното министерство по Закона за достъп до обществена информация.

Мобилното приложение беше създадено по настояване на лекарския съюз, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев отмени задължителното електронно предписване на антибиотици. 

Хартиена бяла рецепта или електронно предписание. Как да назначат терапия с медикаменти, които не се заплащат от Здравната каса решават лекарите. От март тази година те имат на разположение и мобилно приложение, с което могат да предпишат дигитални рецепти, когато нямат компютър. Доктор Виделина Мoллова има кабинет и в село край Русе, но не използва новата възможност: 

„Просто засега аз нямам такава необходимост. Има много неблагоразумни пациенти, които разбират електронното здравеопазване в това да звъннат по джи-ес-ема и да кажат абе, пусни ми една рецепта. Ние не сме заведения за бързо хранене, в които можеш да си поръчваш храната.“

Доктор Мирослав Спасов предписва бели рецепти през приложението: 

„Адски е удобно, когато пациентът те потърси в извънработно време. Използването на това приложение е уместно след като е малко поне първичен преглед и лекарят при проследяване на неговото здравословно състояние може да вземе решение дали да се наложи допълнително включване на терапия.“

От пускането му на 10 март до 17 юли мобилното приложение за електронни рецепти е свалено от 2259 лекари. То е струвало на здравото министерство 84 000 лева. Медиците имат възможност да предписват електронни рецепти и от компютрите в кабинетите си, но в аптеките такива предписания са екзотика.

„В тази аптека от месеци не е имало нито една рецепта По-лесно е, защото се вижда по-добре. По-бързо се обработва рецептата“, каза Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

„Остава ясна след това кой какво е изписал, кога е отпуснато, коя аптека е и т.н. Много по-лесно е и за контрола“, каза магистър-фармацевт Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. 

От здравното министерство планират електронно да се предписват и лекарствата за СПИН и туберкулоза. А от „Информационно обслужване“ отчетоха, че на ден лекарите предписват средно 68 хиляди електронни рецепти за медикаменти, които се заплащат от Здравната каса.

Добавете Вашия коментар

TOP