„Скришни“ места в центъра на Благоевград превърнати в боклукчийски язви

04 Март 2023 | 16:05
3 коментара
Общество
Скришни  места в центъра на Благоевград превърнати в боклукчийски язви

„Скришни“ места в централната пешеходна зона на Благоевград тънат в боклуци и създават сериозен риск от инциденти, особено ако деца ги изберат за място за игра. Във вътрешния двор на Манярското, на метри от сградата на МОЛ „Ларго“, се е заформило минисметище с отпадъци, зарязани вероятно при събаряне на една от старите сгради в зоната. На 15-ина метра оттам до моста над р. Бистрица, срещу някогашните Хали, на гърба на сградата на Банка ДСК, любимо на мнозина в близкото минало барче вече е руини, а дървеният подиум е прогнил на много места. Остатъците от конструкция са не само опасни, но и грозни, освен това пречат, като заемат тротоарна площ.

Проверка на „Струма“ установи, че имотът е на бизнесмена Валентин Веселинчев и има подадено заявление в общината, че конструкцията като стара и опасна ще бъде премахната и на нейно място ще се изгради нова.

От същата страна на реката след моста към Младежкия дом дерето е като боклукчийска кофа, въпреки че общината чрез предприятието си по чистота се старае да поддържа коритото на реката. Дали вятърът и течението трупат там кутийки, хартийки и счупени бутилки, дали причината за мръсотията са живеещите в района, или пък клиенти на близкото заведение, няма как да се докаже, но гледката е, меко казано, неприемлива за „пъпа“ на областен град.

Най-фрапиращ обаче е „задният двор“ на заведение „Операта“, в какъвто е правърнат част от плочника до градинката около сградата на читалище „Н. Вапцаров“. На метри от паметника на Гоце Делчев в идеалния център на Благоевград се въргалят стари гуми, касетки, столове и тенти, рекламни пана и всякакви мебели или части от оборудване на барчето. Наемател на заведението от април  2021 г. е столичната фирма „The Bounce” на А. Александров, която спечели търг за 5 г. и месечен наем от 5850 лв. В момента бизнесът е поверен на Мартин Грънчаров, който в началото на зимата нае и бившето заведение „Суинг“, а работата в „Операта“ „замрази“ до пролетта заради студеното време и липсата на клиенти в закритото помещение.

На въпрос на „Струма“ чия е отговорността за боклуците в „скритите“ сметища в центъра на Благоевград, от общината информираха, че общинското предприятие „Чистота“ ще се погрижи за дерето на р. Бистрица при моста към Младежкия дом, но няма правомощия в частните имоти, каквито са вътрешността на Манярското и до пицарията и Банка ДСК. Наемателят на „Операта“ ще бъде предупреден да почисти района.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

гражданин публикува:
05 Март 2023 | 12:06
Първата снимка изглежда като циганско гето в най-мизерната част на Столипиново. А е на 15 метра от Ларго.
ЕВАЛА ПОКАЖЕТЕ НА ХОРАТА публикува:
05 Март 2023 | 10:53
ЕВАЛА ПОКАЖЕТЕ НА ХОРАТА КАК НИ УПРАВЛЯВА КМЕТО КЪДЕ МУ НА ИЛКО СТОЯНОВ ЧИСТОТАТА - ИНСПЕКТОРАТА НЯМА НИЩО ВСИЧКО Е САМО ПУШИЛКА
Олег публикува:
04 Март 2023 | 18:01
Скрити са за кмета и екипа му. За нас не са никак скрити.

Добавете Вашия коментар

TOP