Скопски "Вечер": Договорът не реши проблемите с България, а само създаде по-големи

13 Октомври 2020 | 07:48
0 коментара
Политика

Северна Македония все още чака ясно потвърждение от България в подкрепа на началото на преговорите с ЕС, т.е. провеждането на междуправителствена конференция по време на германското председателство до края на годината, след като София заяви, че преди започването на преговорите за присъединяване трябва да се разрешат недоразуменията по исторически въпроси.

Това пише скопското опозиционно издание „Вечер“, като оценява, че подписаният Договор са добросъседство не е решил проблемите с България, а само е създал по-големи, предава Агенция "Фокус".

Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че разговорите по време на посещението на външния министър Буяр Османи в София миналата седмица с премиера Бойко Борисов са били добри, но разговорите между министър Екатерина Захариева и министър Османи не са били толкова добри. Това, което се предлага от тази страна, каза Заев, не е нито добросъседство, нито братство, а най-малко е европейско.

„И ако това остане така, трябва да подготвим нашия македонски народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме през декември, може да не се проведе. Но аз вярвам, че това не е позицията на премиера Борисов, моя приятел и брат, вярвам, че това не е позицията и на българския народ. Ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение. Ние приехме общата история, както се нарича в приятелска България, като нещо, което е неразделна част от нашето минало. Ние имаме своя специална история и на македонския народ и на РС Македония и на българския народ или на Република България", каза Заев вчера, отговаряйки на журналистически въпрос след пускането в експлоатация на далекопровода Неокази - Пробиштип.

Той изрази увереност, че заедно с премиера Борисов ще намерят решение на проблемите на страната, за да продължат по европейския път.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров пък заяви, че ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка по пътя на европейската интеграция на Скопие, то той не заслужава името си „европейски“ и каза, че не знае дали югозападните ни съседи могат да вярват на такъв Европейски съюз.

„Трябва да има мъдрост и уважение, няма приятелство без взаимно уважение. Всички, които искат македонският народ да е близък и приятелски, трябва да ни приемат такива, каквито сме и с езика на който говорим, а ние говорим македонски. Без елементарно уважение не можем да развием близост или приятелство. Никой друг на света, никоя друга държава, съседна или по-далечна, няма право да се намесва в правото ни на самоопределение“, каза вчера Димитров.

Според него въпросите ще бъдат решени в съответствие с европейските принципи, добави той и посочи, че през XXI век правото на самоопределение на всички народи, включително и македонския народ, е безспорно.

„Процесът, който започнахме с България по отношение на разговора за наративите за общото минало, което ни свързва, трябва да взима предвид и реалността. Не можем да променим историята, можем да променим настоящето, можем да си осигурим по-добро бъдеще. Това изисква мъдрост и от двете страни“, заяви Димитров.

Междувременно, след почти година почивка, за четвъртък и петък в Скопие е предвидено ново заседание на Съвместната македонско-българска експертна комисия по исторически въпроси.

На срещата си миналата седмица в София, Османи и Захариева изразиха очаквания Комисията да ускори работата си и да успее да постигне резултати преди 10 ноември, когато в София трябва да се състои срещата на върха на Берлинския процес, която ще бъде съпредседателствана от България и Северна Македония. Посещението на Османи в София беше обявено като предшестващо срещата на премиерите на двете страни Заев и Борисов, за която все още не е определена дата, но трябва да се състои преди 10 ноември.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP