Началник „Ремонти“ Бойко Стоилов заплашва служител с "Мъртъв си. Събрал си се с лоши хора. Ще се насадиш, да знаеш", участвал в разследване на NOVA, свързано с нередности и некачествени ремонти на локомотиви.

Това стана ясно от запис на разговор, излъчен в "Здравей, България" по NOVA.

Човекът е подал сигнал за фиктивен ремонт на локомотив и е бил седмият по веригата на отговорните лица. Въпреки това препоръките му не са взети предвид.

„Контролните функции са ясни. По всички сигнали назначаваме проверка – ще назначим и по този“ коментира Любомир Илиев, директор „Товарни превози" в студиото.

„Седем човека правят проверки, локомотивите са на 40 години, машинистът последен проверява. Чак тогава може да излезе. Този локомотив не е ремонтиран, договорът с частна фирма е за профилактика, не за ремонт." разяси още той.

Той, заедно с изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, обясниха, че реформата в БДЖ предвижда, съзадаване на структура, която да отговаря за профилактиката, но в момента те се извършват от въпросната фирма с ограничена дейност.

Дргугият вариант е локомотивите да се пращат в чужбина, което е "много по-скъпо".

Видимо изнервен, Владимиров коментира и съмненията за „кухи назначения“ и за служителите, които не са на работното си място или нямат нужната квалификация за длъжността.

Владимир Владимиров
Владимир ВладимировИзточник: БГНЕС

„В БДЖ има ежегодни състезание, в които участват почти 600 човека“ беше категоричен той по повод разкритията, че служители са спортисти, нязначени фиктивно без да се явяват на работните си места. 

Той отрече всички разкрития в студиото на Нова телевизия и ги определи като лъжи.  След това призова репортерът Марин Николов да отиде да снима хора, които са стриктни в работата си и че не може от репортажа да се прави извод за всички 10 000 човека, които работят в дружеството.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"От извършен преглед на 83 локомотива, само за три е имало рекламация. „Почти всеки ден се случва случаен ремонт“, обясни в заключение Илиев и увери, че ще се извърши пълна проверка за конкретния случай.

В рамките на деня е планирана официална пресконференция заради тревожните разкрития.