Скандално писмо до щаба на Коалиция Заедно за община Банско: Кой е малкият горски барон Благо Кишев?

22 Октомври 2015 | 15:30
0 коментара
Общество
Скандално писмо до щаба на Коалиция Заедно за община Банско: Кой е малкият горски барон Благо Кишев?

В Предизборния щаб на Коалиция Заедно за Община Банско се получи писмо от жители на гр. Добринище.

Коалиция Заедно за Община Банско го предоставя без редакторска намеса, защото авторите на писмото отказаха имената им да бъдат публикувани!

Ние обаче заставаме зад изразената от тях позицзия.

 

 

 

Малкият горски барон Благо Кишев

 

 

Има такива места в България, където един малък и незначителен иначе човек се превръща в страшилище и феодал в своето малко царство. В близкото минало това положение беше запазена марка на ДПС, но днес вече е разпространена и в чисто български селища. Такъв малък феодал в Добринище е Благой Кишев – директор на местното горско стопанство и използва тази своя власт, за да контролира цялото планинско градче.

Наследил поста от баща си Георги Кишев, Благой или Благо както е известен сред местните хора, е толкова старателен в усилията си да продължи семейния бизнес с подкрепата на управлявалата доскоро Община Банско ПП ГЕРБ. Така днес имаме едно градче затънало в корупционни схеми и контролирано от волята на един човек, управляващ горското стопанство без необходимия стаж и квалификация по специалността, но с достатъчно амбиция и воля това да продължава дълго.

И резултатът е налице – всички апетитни търгове за горски участъци вече се печелят единствено и само от фирми, близки до управлявалите доскоро Общината в Банско. Това е класическа форма на политическа корупция, изградена от клиентелата, избрала навремето Георги Икономов за кмет.

За сметка на това обаче местните хора понасят завишени тарифни такси за дърва за собствени нужди и постоянни заплахи от въпросния Кишев. В последните дни на предизборната кампания тези заплахи са се превърнали в истерия, която тресе цяло Добринище. А междувременно разрешителните за добив продължават да се предоставят само на „наши“ хора… Така ли ще я караме в бъдеще?

 Хората в Добринище питат защо тарифните такси за дърва за местното население се завишени по личната воля на въпросния Благо Кишев, който е превърнал тези такси в политически инструмент за натиск. В същото време самозваният добринишки феодал е сложил ръка върху вилата на местното горско стопанство и очевидно се е приготвил да я приватизира. Иначе няма обяснение фактът, че сградата стои затворена отдавна и не се ползва от имащите право на това. В такива случаи обикновено подозренията са че се подготвя приватизация на обекта и цената му „случайно“ трябва да падне. А времето след изборите е добър период това да се случи тихо и безпроблемно.

Местните хора питат също как така се случи, че рибарникът в Банско, който е собственост на горското стопанство в Добринище, бе предоставен за частно ползване именно по времето на Кишев и на кого бе даден? Дали зад този договор не личат политически зависимости, свързани с управляващите или става въпрос за обикновена и безпроблемна форма на корупция, така добре утвърдена в Община Банско в последните години?

Естествено тези въпроси не касаят само Благо Кишев. В сехама има намесени и други „наши“ люде. Един от тях е славният местен герой Иван Тонин, в момента подвизаващ се като кандидат за общински съветник от ГЕРБ, но по-известен в Добринище като човекът, който получава всички обществени поръчки. Интересно е да знаем на кого се отчита въпросното лице и дали и той не е нагазил до шията в съмнителни схеми, развивани и прилагани от местната  администрация?

Очевадно ставаме свидетели на раждането на една просташка схема за създаване на бизнес влияние, която лесно да бъде претворена в политическа власт. Всичко в Добринище става с политически назначения – отново в горското стопанство и отново със съдействието на гореспоменатия герой Благо Кишев. Стига се дотам, че дори служителите на горската стража са принудени да си затварят очите пред откровените форми на контрабанда на дървесина, за да запазят работните си места. И всичко свършва в дървообработвателния цех на Кирил Симидчиев, отново и странно защо близък до Благо Кишев. Контрабандният материал се бичи само в цеха на Кирил Симидчиев – близък до управляващия горското стопанство Благой Кишев. Цялата схема е напълно сгрешена и ще продължава да е така, докато провиденият добив по лесоустройствения план и лесосечния фонд се надвишава петкратно. Отговор на протестите няма – дори и залесителните мероприятия се правят повече за парлама, отколкото в изпълнение на предвиденото от закона.

А междувременно пътят от Добринище до х. Гоце Делчев се руши безмилостно. И няма как да е другояче, след като по него минават товарни автомобили с над 50 тона товар при предвидени едва 15 тона. Но „директор“ Кишев си затваря очите пред това и не търси отговорност – сигурно мисли, че след изборите някой друг ще плати ремонта на съсипания път…

На местните хора им прави нерадостно впечатление, че зад всички назначения и уволнения в Добринище, вече прозира единствено и само волята на Кишев. И вероятно неговите „добри“ намерения.

Тъжно е, но това прекрасно градче изглежда трудно ще бъде изтръгнато от челюстите на политическата корупция.

Дали има изход?

Както излежда той е един- НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ!

Добавете Вашия коментар

TOP