Скандално! Новата маркировка от ада на "Струма" - дефектна. Само за дни!?

30 Декември 2021 | 10:36
0 коментара
Общество
Скандално! Новата маркировка от ада на Струма - дефектна. Само за дни!?

Агенция "Пътна инфраструктура" и експерти по пътна безопасност влязоха в спор за участъка от АМ "Струма", където 45 души загинаха в автобусна катастрофа.

Участъкът е обновен, а движението - възстановено, но променените на място продължават.

Димитър Ганчев отново може да минава по "Струма" на път за дома си, но признава, че по трасето все още има големи недостатъци.

Как е ремонтиран фаталният участък на "Струма"?

"Не трябва да се прави никакъв компромис със светлината. Даже не трябва да се разчита само на светлоотразителни елементи. Ако нещо е с лоша светлоотразителност, е добре да го направят да е с добра. Tрябва да има осветление, защото основният проблем на този участък е, че мантинелата изниква от дясно - там, където не очакваш тя да изникне. Трябва да е ясно указано", настоява той.

За разлика в светлоотразителите между стрелките на буфера и знака сигнализираха и експерти. В писмена позиция за Bulgaria ON AIR от "Пътната агенция" заявиха: "Прилагането на светлоотразителни елементи, монтирани в предната част на буфера, не е забранено. Те не представляват пътен знак по смисъла на Наредба 18 от 2001 г. за сигнализацията на пътищата с пътни знаци и поради това използваният клас светлоотразително фолио не е нужно да отговаря на същите изисквания, каквито се отнасят за вертикалната сигнализация".

Сменена е и маркировката, но анализ на място показа, че дни по-късно тя вече е дефектирала.

"Положената маркировка е временна, за да се осигури преминаване в участъка за коледните и новогодишни празници. Постоянната маркировка ще бъде изпълнена веднага, след като метеорологичните условия позволят", се уточнява още в писмената позиция.

Според член 5 на Наредба 2 за сигнализацията на пътищата обаче временната пътна маркировка се използва за въвеждане на временна организация и безопасност на движението при извършване на строителни работи и задължително е с оранжев цвят, каквато има на 24-ти километър от магистрала "Струма".

Промените в участъка продължават. Дни след поставянето, новият знак на място беше преместен.

Сега знакът, оказващ на шофьорите да преминат отляво или отдясно на препятствието, се намира непосредствено след буфера. Според изискванията поставянето на пътния знак трябва да е пред препятствие на платното за движение или на острови и разделителни ивици, а не зад тях,. Това, според експертите, е ново нарушение на пътния правилник.

Добавете Вашия коментар

TOP