Скандално искане за конна база на 61 дка в сърцето на парк „Св. Врач” в Сандански взриви страстите в ОбС

25 Ноември 2022 | 17:33
0 коментара
Общество
Скандално искане за конна база на 61 дка в сърцето на парк  Св. Врач” в Сандански взриви страстите в ОбС

Стопираха преотреждане на държавен имот с площ от 61 декара в парк „Свети Врач” в Сандански от дърводелска дейност за изграждане на конна база, това стана на сесия на ОбС. Съветникът и лидер на РЗС Янев Янев настоява кметът Атанас Стоянов да сезира компетентните институции, за да се установи как този държавен имот е придобит от санданчанина Спас Янев.

Лидерът на РЗС успя да убеди колегите си в местния парламент, че в района на парковата зона не трябва да се осъществява каквото и да било комерсиално преотреждане, което ще наруши целостта й.

„Считам, че процедурата, която е минала през държавните институции, е мистериозна. Няма как вековни дървета от чинар и явор да бъдат изсечени за нуждите по построяването на конна база в сърцето на парка. Абсурдно е да се твърди, че ще се създава ферма за коне, защото няма как тя да бъде регистрирана като животновъден обект. Регистрацията на животновъден обект изисква строго определени процедури и те са несъвместими с принципите на поддържането на парк „Свети Врач”, защото той е там по Закона за националното парково строителство”, каза Яне Янев.

Според него искането за преотреждане е все едно някой животновъд от Кръстилци да дойде пред Общинския съвет и да каже, че вече няма да гледа овцете си в селото, а от утре иска да ги гледа в центъра на парк „Свети Врач“.

Янев се обърна към кмета Ат. Стоянов и общинската администрация незабавно да сигнализират правораздавателните органи как тази преписка е стигнала до Общински съвет в Сандански и да се извърши проверка. 

Кметът отговори, че през годините този район се е  обособил като хотелски и с жилищно строителство, т.е. не кореспондирал с намерението в близост да се изгражда конна база. „Имотът е държавна собственост и как молителят се е сдобил с разрешение за преотреждане от Благоевград там на това място да изгражда конна база, аз не мога да коментирам. Лично не познавам Спас Янев. Вероятно е следвана процедурата. Това не е целесъобразно за мен да се променя визията на този район”, каза Ат. Стоянов.

Яне Янев репликира кмета Стоянов, като заяви, че незнанието не е оправдание. „Към документите на пълномощниците на Спас Янев фигурира Димитър Рашков, който се явява негов зет. Това е едно цяло семейство. И по всичко личи, че нещата не са случайни. Питам аз как на 3 ноември 2022 г. е издаден акт за собственост и се иска преобразуване на имота? Някой е получил зелена светлина, за да се раздвижи процедурата”, каза Янев.

Председателят Николай Шаламандов подложи на гласуване искането на Яне Янев точката да отпадне от дневния ред. Той бе подкрепен от 20 съветници, 1 бе „против” и 3-ма се въздържаха, така точката засега е стопирана от дневния ред на ОбС.

Имотът, който е държавна собственост, се намира в парковата зона на Сандански, от хотел „Едия“ до зоокъта. Там са два имота държавна собственост, като единият е с площ от 59 дка, а вторият е с площ от 2 дка. 

На вчерашната сесия съветниците с мнозинство гласуваха да се продаде общинско жилище в с. Катунци на смешно ниска цена в размер на само 5395 лева. Право да закупи имота има настоящият наемател Мария Ангелова, която живее в него от 15 години и отговаря на условията да участва в процедурата за закупуване на имота по право.

Кметът Атанас Стоянов и зам. кметът Благой Дончев проверяват имота на скицата

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP