Скандално интервю на Бенатова с ген.Мутафчийски: Очаквам да измрат много хора! (ВИДЕО)

16 Май 2020 | 07:18
0 коментара
Общество

Истинска буря от реакции заля социалните мрежи след интервю на Миролюба Бенатова с проф. Ген. Венцислав Мутафчийски, излъчено на 14 май вечерта в предаването ALERNATIVA на телевизия TV1.

 

Взривът бе предизвикан от финала на разговора, който ръководителят на Националния оперативен щаб прекъсна и на въпрос какво очаква той гневно отговаря: „Очаквам да измрат много хора. Яко да измрат!“ Тези негови думи се завъртяха и в медии, и в социални мрежи.


На интервюто реагира и политологът Огнян Минчев, който написа във фейсбук: „Не е важно как и с какво М. Бенатова е преляла чашата на д-р Мутафчийски - дали само с въпросите „по допирателната“ или и с други неща зад кадър. Аз напълно се поставям в позицията на този човек, който даде максимума от себе си - заедно със своите колеги - за да предостави възможността на легион безделни диванета да твърдят - вирус няма, от грип умират повече и други подобни идиотии...“ В очевидно гневния си пост Минчев направо се обръща към българите по повод поредния скандал, раздвояващ обществото: „Когато ти направят добро - кажи благодаря! (...) Българино, не бъди говедо! Дори говедото казва с поглед "Благодаря"!

Самата Бенатова публикува интервюто във фейсбук със следния коментар: „На 35-та минута започва интервюто с ген. Мутафчийски. Срещнахме се вчера, в края на извънредното положение. Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба, по повод конкретен сигнал за искане на негативен ПСР тест срещу планов прием в болница. От МЗ ме препратиха към Министерския съвет. Оттам, през пресцентъра и по каналния ред, направих същото искане, следствие, на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. Как и дали отговори по същество, вече е друга тема. Благодаря за интереса към работата ми. На него му благодарих за търпението, въпреки че накрая си тръгна преди да сме приключили разговора официално. Е, преди това няколко пъти ми каза, че говоря глупости, което можете и сами да видите в линка.“

Няколко часа по-късно, след като бурята вече е факт, Бенатова публикува и друг пост: „Не съм позволявала на никого да ме обижда толкова концентрирано, да опитва да подменя смисъла на думите ми умишлено, да ми се кара и да нарича това, което казвам глупост. Но не отвърнах. Сега се опитват да подменят историята, приписвайки ми всичко, което направи той. Защо, бих се питала по друго време и на друго място. Сега знам отговора. И знам защо той от вратата ме посрещна с думите: „Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?“

 

В началото на интервюто ген. Мутафчийски препоръчва на ямболската болница да мобилизира всички резерви.

На въпрос дали има пропуск в болници относно разпространението на коронавируса, ген. Мутафчийски заявява"Болниците, които функционират не могат да делят своите пациенти. Какво предлагате да се случи с пациентите, които изписваме? Да отидат на палатков лагер? Те не са имали признаци на болестта“, не скрива раздразнението си началникът на ВМА.

На въпрос - имаше ли системни грешки в организацията при пристигащите у нас българи, генералът отговоря: "Всеки гражданин, който пристигна у нас подлежи на карантина. Да, имало е пропуски, но това не е грешка на системата. Старческите домове са пощадени за разлика от Франция, Италия и Испания. Винаги сме имали особено внимание към домовете. РЗИ-тата бяха насочили вниманието си основно към старческите домове. Системата не е скапана или компрометирана“, подчертава ген. Мутафчийски, явно разгневен от въпросите на Бенатова.

„Системата работи и заради това все още се справяме“, обобщава няколко пъти той.

„България успя да се мобилизира за изключително кратко време и да отговори адекватно. Лекарите могат да издържат още, въпреки, че се изтощиха. За разлика от тези, които сега се разхождат, те не са излизали от два месеца. няма пробойна. Всеки влязъл в България се проверява от полицията по 4 пъти, личният лекар звъни два пъти през периода“, отбеляза генералът.

„Държавата има свой капацитет за правене на тестове, ние не сме Германия. Броят на тестовете могат да дадат отражение на откриваемостта. В момента основно катерим нагоре. Ние преценихме, че германският модел е непоносим за нас, затова избрахме израелския модел - над 100 заболели - отново затягане на мерките. Докато мрат моите колеги, вие изчислявате глупости, тросва се началникът на ВМ на въпросите на журналистката. И подчертава: "Плановите операции са възстановени“.

 

На въпрос защо са били затровени парковете, шефът на НОЩ казва:
„Нашите паркове обикновено се използват за пиене на бира от големи групи хора. Източната част на Плана планина беше поло за барбекюта от големи групи хора по време на карантината. Аз благодарих на 99% от българите. Не съм благодарил на 1%, които не спазват никакви правила“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

„Не съм насъсквал никого. Вие говорите небивалици. Задавате ми въпроси за пробойни в системата“, обръща се той към Миролюба Бенатова, видимо едва сдържащ нервите си.

"Вие направихте ли си труд да видите кои са критериите за тестване? При нас групата е много по-широка. Лекар в болницата преценява кой да бъде тестван. На денонощие във ВМА са консултирани по 120 човека. Това е в "Пирогов", в Александровска болница. Говорите глупости. Обезценявате толкова лекарски труд", в един момент буквално избухва генералът.

И продължава: "Затова ли хората си дойдоха, за да се тестват тук?"

"От сега нататък очаквам да измрат много хора", накрая отсича гневен ген. Мутафчийски, след което става, сваля си микрофона и излиза от кабинета. 

Вижте на запис и цялото интервю на журналистката.







 

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP