СКАНДАЛНО! Елена Гунчева напуска и парламента, и "Възраждане"

24 юни 2022 | 07:34
0 коментара
СКАНДАЛНО! Елена Гунчева напуска и парламента, и "Възраждане"

Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева напуска и Народното събрание, и партията си. Това написа тя във Facebook.

Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета "Петков" в сряда. Oт партията ѝ обясниха, че е в болничен.

 

"След изтичане на болничния ми, ще си подам оставката като народен представител и ще напусна "Възраждане", въпреки че още вярвам на идеите. Но вече не вярвам на лидера", написа тя.

Елена Гунчева изброява още причини за решението си - проблеми с PR-a, хаотичната законодателна дейност, забрана за медийни изяви, кадровата политика на партията, която определя така: "Лидерът иска верни, а не умни и мислещи".

Според нея Костадин Костадинов се отнасял с пренебрежение към русофилите, освен това прибрал безотчетните пари на депутатите си.

Гунчева добавя и че усеща лично отношение към нея, "безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които са били взети от партийната каса", както и сътрудничеството на партията й с ГЕРБ.

"В един момент ни беше нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ. Те обикновено бяха някакви предложения или към второ четене, или законопроект, или проекти на решения на ГЕРБ с изключение на тези, които кардинално се разминаваха с политиката на партията - за зеления сертификат, за декларацията, за Украйна и оръжията, но за почти всичко останало виждах представители на ГЕРБ, които се договаряха по какъв начин да гласуваме. Ние изобщо нямахме думата. Това е може би от началото на тази година. В самото начало не беше така", каза тя пред NOVA.

Гунчева отбеляза, че може да се проследи по стенограмите на Народното събрание колко пъти партията е гласувала заедно с ГЕРБ. "Включително имаше и доста странни решения, за които никой не ни обясняваше защо гласуваме по един или друг начин", добави тя.

Запитана дали е питала лидера на партията защо се получава това и какво е отговарял той, Гунчева отговори: "Той казваше, че това е политиката и че в края на краищата трябва да се правят компромиси и много много да не питам. Общо взето това беше отговорът. Както виждате, ние винаги гласуваме единодушно, с някои изключения когато ни се казва, че някои трябва да се въздържат, да не гласуват и т.н. Това категорично не мога да го приема".

Тя бе категорична, че никой не е опитвал да прави договорки с нея. 

"Щях да гласувам "за" вота на недоверие, макар и с отвращение, защото едно гласуване с ДПС е доста неприемливо, но заради общата кауза щях да го подкрепя", посочи Елена Гунчева.

"Оставката си от Народното събрание ще подам на 13 юли, когато изтичат болничните ми. Принципен въпрос е да напуснеш парламента, след като вече не си част от партията, от която си избран. Ако ръководството настоява, мога да го направя още следващата седмица. Аз ще продължа да говоря това, което мисля. Защото свободата е най-важното състояние на духа", пише Гунчева.

"Безкрайно благодаря на всички хора, които досега ме подкрепяха и които споделят идеито на Възраждане. Продължавайте да се борите, защото важна е България. Има надежда и тя е във Възраждане. Но аз не мога да продължа с вас, защото ще загубя себе си", добавя още тя.

Час след първата си публикация, Гунчева написа, че застава зад думите си и се противопостави на опитите нейната воля да бъде обяснена с хакерска атака срещу профила ѝ.

 

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?