Скандално: Българи внасяли олио през ГКПП Илинден и го продавали в Гърция за зехтин

04 Декември 2023 | 10:53
0 коментара
Криминално
Благоевград
Скандално: Българи внасяли олио през ГКПП Илинден и го продавали в Гърция за зехтин

Баща и син, на 80 и 36 г., от Гърция са задържани за измама със зехтин, съобщи гръцката полиция. Иззети са над 13 000 литра масла – слънчогледово олио и фалшифициран зехтин.

 

Двамата са създали подходяща и организирана инфраструктура за незаконно приготвяне и опаковане на зехтин, който се получава чрез преработка на слънчогледово олио с добавяне на подходящи оцветители, както и опаковането и доставянето му на пазар като екстра върджин зехтин.

 

Суровината (слънчогледовото олио) е внесена от България през ГКПП Илинден и след това с използването на подходящи оцветители се продава като „екстра върджин зехтин“ с различни етикети от региони на Гърция и се насочва към пазара на България и Гърция.

При проверка, извършена в склад на фирма, занимаваща се с търговия на едро с хранителни стоки и намираща се в района на община Делта, са намерени и иззети общо: 6644 литра фалшифициран зехтин, който е бил в 5 и 3 литрови контейнери с надпис „екстра върджин зехтин“ от различни компании, 6500 литра слънчогледово масло в седем пластмасови резервоара, много етикети „Extra Virgin Olive Oil“, завършено и работещо съоръжение за пълнене и стандартизиране на масло, състоящо се от тръбопроводи и резервоари, съдържащи течност с неизвестен химичен състав и съмнително качество, 9035 празни метални контейнери за съхранение на масло (контейнери), 358 празни пластмасови опаковки и съхранение на масла (контейнери), 5 фактури от минали години и камион.

Задържаните, срещу които е образувано досъдебно производство, ще бъдат отведени на компетентните органи на съдебната власт, а от конфискуваните пакетирани фалшифицирани зехтинови продукти са взети проби, които ще бъдат изпратени в изследване.

Добавете Вашия коментар

TOP