Скандалният кмет на Конарско А. Ахмед/Пачката/ в ръцете на ОИК Якоруда и РИК, искат отстраняването му заради конфликт на интереси

10 Април 2023 | 15:30
7 коментара
Общество
Благоевград
Скандалният кмет на Конарско А. Ахмед/Пачката/ в ръцете на ОИК Якоруда и РИК, искат отстраняването му заради конфликт на интереси

Общинската избирателна комисия в Якоруда да прекрати мандата на кмета на якорудското с. Конарско Ахмед Ахмед, поиска пловдивчанката Абибе Сюлейман, която е посочила точния си адрес в града под тепетата и лично е разписала сигнала си.

Според жалбоподателката скандалният кмет, с прозвище Пачката, е нарушил чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, според който „кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им“.

А. Сюлейман твърди, че в предишния му кметски мандат Пачката е действал като търговски пълномощник на фирмата, която се води на съпругата му Хава Ахмед – „Диамант-Рубин“ ЕООД, тоест е бил упълномощен от нея още през 2014 г. с редовно пълномощно, издадено на 23 декември 2014 г. от нотариус Мила Коновска, да извършва посочените в пълномощията действия.

В сигнала си пловдивчанката е приложила копие от пълномощното, което Пачката е депозирал към всяка търговска сделка или търг, както и протоколи от търгове и договори с общинската фирма „Строител 2001“ ЕООД. Пълномощното е налично в Електронния регистър на нотариално заведените пълномощия, публично достъпни са и част от протоколите от търговете за дървесина, печелени от „Диамант-Рубин“.

Сигналът на Абибе Сюлейман постъпи в Районната избирателна комисия на Благоевград в края на миналата седмица, адресиран е до председателя Антоанета Богданова, с копие до колежката й в Общинската избирателна комисия на Якоруда Петранка Кундева. Тази седмица предстои разглеждането му и в двете комисии.

Това е поредната атака срещу Пачката, която започна миналата година от различни жалбоподатели по различни линии – за незаконно строителство, незаконен дърводобив, незаконно организирани конни надбягвания и т.н. Институциите се заеха сериозно с него, в резултат на което той бе спипан с крадена дървесина и лежа в ареста, спряха му състезание с коне, а РДНС вече е издала няколко заповеди да му бъде съборен цехът в Конарско заради липса на всякакви строителни книжа. Срещу кмета на Конарско от 16 години има и сигнали в КПКОНПИ.

Новото обвинение срещу А. Ахмед – нарушение на чл. 41 от ЗМСМА, вече стана причина за отстраняването на няколко български кметове, сред които и благоевградският Румен Томов. Във всички случаи при отстраняването обаче съответната избирателна комисия изпълняваше съдебно решение или необжалвано такова на КПКОНПИ. Малко вероятно е до местните избори тази есен тази процедура да бъде завъртяна в Якоруда. Шансовете  Пачката да бъде отстранен се усложняват и от факта, че в края на март 2023 г. Върховен административен съд образува тълкувателно дело по въпроса приложими ли са разпоредбите на ЗМСМА в хипотеза, при която по време на упражняван мандат от кмет е влязъл в сила акт, с който е установен конфликт на интереси, но за нарушение, извършено по време на предходния му мандат. Ако ВАС реши, че управниците не трябва да страдат за стари свои прегрешения, то наесен Пачката може да спечели изборите в селото и да продължи да го управлява между многобройните си хобита и бизнес начинания срещу 3 минимални за страната заплати, или 2340 лв. в момента.

 / Struma.bg

Добавени коментари

Зеландия Карахасан публикува:
08 Август 2023 | 10:01
Аз гласувах въздържал се срещу Пачката, защото така ме научи Бедата. И аз нали съм куха лейка...гласувам без да мисля. Нали и аз съм в кюпа...за лапачи..
ДПС публикува:
04 Август 2023 | 13:39
ДПС издига Лютви Хаджиалиш за кмет на Якоруда. Новият кмет обеща да се раздели със старите кметове, съветници, секретари и счетоводителката Сабиха Пиронкьова. Те закопаха Якоруда и общината. Нов екип от кадърни, неопетнени и честни лица ще изведат Якоруда от блатото в което старите управници я вкараха.
Мехмед вакльов публикува:
03 Август 2023 | 18:59
ДПС реши , че няма да издигне Беди Осман за кмет на Якоруда. По повод многобройните сигнали за отклоняване на общински средства, ДПС се разграничава от тази порочна и недостойна личност.
Мердие публикува:
26 Юли 2023 | 11:05
Новини от Югозападна България Начало Новини Общество С мащабна кастрационна кампания овладяват проблема... С мащабна кастрационна кампания овладяват проблема с бездомните кучета в Якоруда 22 Юни 2023 | 10:433 коментараОбществоБлагоевград С мащабна кастрационна кампания овладяват проблема с бездомните кучета в Якоруда Четири лапи и община Якоруда организират кастрационна кампания за бездомни животни, съобщава потребител на Facebook. От 3 до 14 юли ще се проведе кампания за ваксинация, обезпаразитяване и кастрация на кучета и котки на територията на община Якоруда. В програмата ще могат да се включат и животни на социално слаби жители на общината, като кастрирането на животните на тези граждани е безплатно. С предимство ще бъдат женските кучета, уточняват организаторите. "Моля ако някой знае за бездомни кучета (освен тези по центъра)да каже,за да ориентираме хората по бързо и да бъдат кастрирани колкото се може повече животни! И много моля без излишни коментари от рода на,, те за за трепане,, и т.н..Кастрацията е единственият начин да се намали популацията на улични животни по хуманен и ефективен начин (ее,до следващото изтърсване на бусовете с кучета в града ни). Благодарим на община Якоруда за съдействието!(И на две дами, благодарение на които се осъществи тази кампания!)", пише още потребителят на Facebook. кучетапиринскокампанияякорударегионабездомни Добавени коментари Мердие публикува: 26 Юли 2023 | 11:03 Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Джама, Пачката
Лютви Х. публикува:
13 Юни 2023 | 12:40
Якоруда не я чака нищо добро начело с Бедата О. И Карафеизовия гъбар..Есен ще ги уволня всички...и Сабюнка също...и Куцузо и Магдето и Мърльовите,...и ...те са на процент в Билдинго и крадат яко...и фалират общината
Sabri Alish публикува:
08 Юни 2023 | 19:39
Елате в ЯКОРУДА, И ПИТАЙТЕ....Беди О. Защо Якоруда не се развива, защо е най бедната и безработна община вече 20 години....ами защото ни управляваха кадърни управници като ТЕБ и Кръстника ти......разбра ли БЕДИ ...от есен ще се освободим от теб и подлогите ти..
Ali публикува:
10 Април 2023 | 19:24
Айде и гаджето му Бедата и Джама

Добавете Вашия коментар

TOP