Скандални разкрития на Александър Дунчев за Ски парк Картала над Благоевград

24 Март 2023 | 21:55
1 коментара
Общество
Благоевград
Скандални разкрития на Александър Дунчев за Ски парк Картала над Благоевград
Скандални разкрития на Александър Дунчев в социалната мрежа за "Ски парк Картала" над Благоевград

В един от любимите ни семейни ски курорти нещо се готви. Но защо всичко трябва да се прави по втория начин?

От както няма сняг, поспихнаха май и мераците за нови ски зони в планините? Да, ама не! Има една зона, която все още не се предава – "Ски парк Картала" над Благоевград. Нищо, че за поредна година ски-лифтът затваря още в началото на март и ски сезонът е само 2,5 месеца. Да, това е онзи „незаконен“ лифт, в който 2008 г. Станишев заседна при опит да го пусне, и реално бе открит чак година по-късно от Батман, а първите ни спускания бяха 2009 г. - и бяха супер, особено за деца! Но ето какво се случва там през последната 1 година:

1. На 14.06.2022 г. ски парк Картала е заложен в пиб (сходно на Алеко, Боровец и Банско). Последно беше заложен в бакб.

2. С решение №487/25.11.2022 г. на Общинския съвет Благоевград е предложено изменение на ОУП на Община Благоевград с цел разширяване на ски пистите и изграждане на нови хотелски комплекси с височина 15 м, и то чрез сеч на стотици декари държавни вековни гори във вододайните зони на Благоевград в периферията на НП Рила.

3. На 23.12.2022 г. ОбС Благоевград дава съгласие, а преди дни на 08.03.2023 г. Община Благоевград прехвърля на ски оператора 5000 м2 общински земи до лифта в замяна на 7 м2 от частника, с който подарък не само се заобикаля задължителната по закон тръжна процедура, но и се разширяват многократно владенията на частната ски-фирма в района на долна лифтова станция – един от любимите похвати за феодализиране на планините от известните ни в схемите банкери. Бърз преглед на документите показва, че заменката е направена чрез кадастрални трикове, каквито сме виждали и в ски зоните Алеко, Паничище и Банско, като в случая кадастралните шмекерии са имали за цел изкуственото създаване на „съсобственост“ между община и ски-фирмата в 5 имота, с което да се избегне тръжната процедура за продажба на 4 от тези 5 общински имота.

 Още по-забавното е, че тези 7 м2, които е предоставила частната фирма в заменката, са всъщност част от бивш общински парцел XII (доскорошен имот 1.47), който самата община е внесла през 2003 г. като непарична апортна вноска, за да придобие дял от 7,43% в частната фирма по учредителен договор. Като си спомним проблемите с такива ски дружества с общинско участие в Банско и Перелик, все повече се затвърждава усещането, че те са идеалната форма за източване на общинските публични ресурси. Дано прокуратурата поне се заинтересува. И всичко това се случва пред очите на един куп общински съветници от всевъзможни партии, и то предизборно при пълно мълчание. И се случва в условията на климатична криза, която скоро ще ни остави без вода, ако не спрем изсичането на горите. И се случва въпреки многогодишните усилия на природозащитните организации (виж http://forthenature.org/cases/15) да накарат държавата да спазва законите в ски парк Картала (и не само) в защита на бизнеса, природата и хората.

Добавени коментари

Стоят публикува:
24 Март 2023 | 22:21
Чичо Цеко е сложил рака и на картала ! Схемата е ясна,леко заемче и после няма отбучване!!

Добавете Вашия коментар

TOP