Скандали за шефове на РИК в Благоевград

05 Февруари 2023 | 14:29
0 коментара
Политика
Скандали за шефове на РИК в Благоевград

Парламентарно представени партии не се споразумяха за съставяне на Районни избирателни комисии за вота на 2 април.

Консултациите, свикани от областните управители в Благоевград Кюстендил и Перник, преминаха заядливо и без увърждаване на пълен ръководен екип. Те ще изпратят протоколите от заседанията днес в Централната избирателна комисия, за служебни назначения.

На проведените консултации в Благоевград постигнаха съгласие за председателското място, което ще заеме Антоанета Кирилова Богданова от ГЕРБ. Нейни заместници стават Мая Януш Драгиева от Коалиция „Продължаваме промяната“, втори заместник-председател- Александър Светославов Мановски от Коалиция от БСП. За секретар на РИК бяха направени две предложения – Мустафа Муса Сирачки от ПП ДПС и Божидар Пенков Ненов от „Възраждане“. Избор не бе извършен. Губернаторът Стян Христов праща протокола в ЦИК. 

17-членна е РИК-Благоевград. С най-много вандати - пет, са ГЕРБ. Четирима са от ПП. ДПС, БСП и "Възраждане" имат по двама представители. ДБ и БВ са с по един мандат.

За председател на РИК - Кюстендил се скараха ГЕРБ, "Продължаваме промяната” и БСП. За секретар предложения направиха от ДПС и БСП. "Възраждане", БСП и ДБ искаха свои за заместник-председатели на 13-членната комисия за изборите. Губернаторът Александър Пандурски очаква вотът да премине спокойно и без нарушения.

Пернишката РИК също не бе избрана в цялост днес. ЦИК ще извърши служебни назначения, след като областният управител Людмил Веселинов изпрати протокола от преминалата консултация. Членовете в Перник също са 13. Най-много представители - четирима, има ГЕРБ. ПП са с трима членове в РИК-Перник, ДПС имат два мандата, БСП са с един представител. По едни имат останалите сили - ДБ, "Български възход". Всички се борят за председателското място и за заместниции. Оспорваната надпревара е между ГЕРБ и ДПС.

Добавете Вашия коментар

TOP