Скандали и недоволство на украински бежанци, доведоха до уволнението на общинска служителка в Благоевград

16 Май 2022 | 22:25
9 коментара
Общество
Скандали и недоволство на украински бежанци, доведоха до уволнението на общинска служителка в Благоевград

Кризата около военните действия, които се водят в Украйна и голямата бежанска вълна, която заля България, идваща от размирните територии, събуди вълна от съпричастност сред мнозина българи. Редица институции, в това число и общини се присъединиха към призивите за солидарност и подпомагане на бежанците, като Община Благоевград бе една от първите, създала свой Кризисен център за подпомагане на бежанци.

Оказва се обаче, че нещата не са толкова спокойни и розови, колкото ни се предлагат като информация в медийното пространство, а и Кризисния център и групата „сМисъл за украинските бежанци в Благоевград“ биват раздирани от голям скандал – уволнението на общинска служителка, срещу която има подадени сигнали от бежанци.

Към момента от Община Благоевград не са излязли с позиция по случая, но според неофициалната информация, с която Новинарска агенция Е-79 разполага, жената е била уволнена заради присвояването на не малка сума пари от събраните дарения в полза на украинските бежанци. Същата е приканена доброволно да върне парите, в противен случай, най – вероятно, ще се стигне до изискването им по законов път.

Но всички знаем израза „Монетата винаги има две страни“ и точно този случай показва нагледно какво се има предвид с него. Една от най – активните доброволки от Благоевград Савина Топурско, която е и един от създателите на групата „сМисъл за украинските бежанци в Благоевград“ сподели пост, с която обяви, че прекратява доброволческата си дейност и че е крайно възмутена от уволнението на въпросната служителка и от действията на кмета Илко Стоянов в конкретната ситуация. В поста си тя допълва, че въпросната дама е станала жертва на няколко украинки, които непрестанно имали претенции към всичко и се оплаквали от всичко.

Публикуваме написаното от Савина Топурска без редакторска намеса:

Може би почти всички в тази група знаете как се случи нейното създаване, както и организацията на всички наши доброволни дейности и безвъзмезден труд.

За да бъде всичко това възможно аз търсех постоянен контакт с безброй доброволци и разбира се с община Благоевград. Припомням, че Координационният център към общината беше създаден с около 20 дни по-късно от създаването на тази фейсбук група и след пристигането на първите 30-50 бежанци в града. Основният човек, с когото комуникирах през всичкото това време в Координационния център беше Виктория Милкова. С нея водихме чести разговори за това как и къде да настаняваме новопристигналите, както и разрешавахме битови проблеми от всякакъв регистър.

В петък следобед Виктория Милкова бе уволнена, тъй като сред бежанците имало недоволни от нейните грижи. За тези, които не познават Виктория ще кажа следното – Виктория Милкова е жената, която остави собственото си дете с температура, за да отиде да чака през нощта семейство с бебе. Тя обикаляше хотелите и квартирите с бежанци през почивни дни, отпуск и болничен, само и само, за да помогне. Тя съпреживяваше всичко забравяйки себе си.

Това решение от страна на г-н Кмета ме натъжи, тъй като с нейното уволнение се наруши баланса и в моя доброволен труд. Обидена съм на въпросните украинки между, които има и такива, които Виктория прибра от улицата и им намери подслон. Същите проявяват непремерен тон и към мен. Нищо, че за рождения ден на една от тях изпратихме торта-изненада… и подарихме лаптоп за децата й.

За това днес взех решението да прекратя своята доброволческа дейност за бежанците в Благоевград. Ще спра поддържането на тази фейсбук група, както и ще прекратя организирането на пункта за вещи втора употреба. По повод уроците по български език – приветствам всички бежанци, които ги посещават да разговарят с преподавателите си, за да разберете как и до кога ще продължат заниманията.

Изразявам своите безкрайни благодарности към всички, които от началото на март месец са активни в доброволчеството с труд, време и дарения. Нека всеки да се чувства свободен да продължи своето дело както намери за добре.

Аз повече няма да съм доброволец, за това моля, който има някакви нужди да се обръща към служителите в Координациония център на общината и неговият отговорник Мирослав Кюпов. По повод социалните жилища – не знам кога ще бъде преместването, нито причината за забавянето.

Прегръщам всички украински бежанци и доброволци, с които имаме топли и искренни взаимоотношения! Оставам в контакт с всички вас! Благодаря ви за разбирането! Пожелавам си, тази война да ни научи да бъдем хора, защото жертвите са прекалено много…“

Дали действително въпросната служителка е присвоила средства от даренията или е станала жертва на нечии претенции, най – вероятно ще разберем съвсем скоро. Дотогава оставяме на Вас, нашите читатели, да прецените кой е крив и кой е прав във въпросната история!

За злоупотреби в общинска администрация Благоевград има десетки сигнали на редакционната поща на Pirinsko.com.  

В сигналите будни граждани са посочили, че тарифите за общинско жилище в Благоевград варират от 2 до 4 000 лева! Кой е Иво Георгиев – главен експерт „Жилищна политика“?

 Очаквайте скандални записи за далавери с общински жилища в Благоевград! 

Добавени коментари

Асен публикува:
17 Май 2022 | 09:26
Чета ви коментарите, по калъп са писани, ясно е че се цели очерняне на Иво. Да ама не, някой завистлив човече яко се труди да пише глуппсти
Мая публикува:
17 Май 2022 | 08:48
А дали махнаха директорката на Старческия дом в Струмско? Не! А в него безметежно си живя над 2 години председателката на ТЕЛК с мама и тате!На държавна издръжка, че са много бедни! Директорката си затваряше очите и трайкаше!Що не я уволни кмета?
Лили публикува:
17 Май 2022 | 08:38
Илко върна всички хора на Камбата, той самият е протеже на Камбата. Затова и политиката му е такава, да назначава прости и неуки хора. А иначе в конфликт на интереси е и Силвето Габаната - назначи в Краиерния център щерка си Магдалина. Наглост отвсякъдие!
Караманов публикува:
17 Май 2022 | 07:47
Далаверите с общински жилища са в пълна сила.
До Стоянов публикува:
17 Май 2022 | 07:27
Кмете, "експертката" Попова си назначи за подчинена дъщеря си на удобна служба с висока заплата!!! В конфликт на интереси са!
Томов публикува:
17 Май 2022 | 07:21
Така е, като върнахте курвите на Камбитов, сега ще им сърбате попарата. Въпроса е, че нито Иво Далаверата, нито въпросната дама, могат сами да предлагат каквото и да е, без да е включен и високопоставен началник!
Служител публикува:
17 Май 2022 | 07:04
Същата история е и в социалните. Караколева и Попова, протежетата на Халилова, правят каквото си поискат необезпокоявани.
Тони публикува:
17 Май 2022 | 06:41
Всичко е схема в Жилищния отдел.
Лапаров публикува:
16 Май 2022 | 22:38
Този Иво Георгиев беше уволнен от Р. Томов точно за такива работи, но Илко Стоянов го върна да присвоява отново от желаещите да имат такова жилище. Нека да продължава да лапа от нуждаещите се хора от общината.

Добавете Вашия коментар

TOP