Скандален казус: Семейство чака над три години, за да погребе дъщеря си

03 Октомври 2023 | 09:31
0 коментара
Общество
България
Скандален казус: Семейство чака над три години, за да погребе дъщеря си
Три години и половина родители не могат да погребат дъщеря си. За този казус сигнализира бащата на младата жена от Русе. През 2020 година дъщерята на Петър Чернаев е починала при неясни обстоятелства в София. Докато трае разследването през тези години, тялото е било в Александровска болница.

Преди дни родителите на Виолета са получили известие, че могат да отдадат последна почит на дъщеря си. Казват обаче, че от болницата са им отказали да предадат тялото, докато не платят близо 27 000 лева, предава NOVA.

„Съпругата ми отиде в Александровска болница и се оказа, че срокът, в който трябва да бъдат издадени документите е много кратък. Издадоха смъртния акт с датата в петък. Но служителката й даде талон за кремация с празна дата. Жена ми е попитала защо. Казали й, че това е защото имаме задължения към болницата и докато не платим около 27 000 лева, няма да предадат тялото”, заяви Петър Чернаев. По думите му от този ден нататък семейството ще дължи на болницата и по 15 лева на ден за съхранение на тялото в камерата.

От Александровска болница потвърдиха, че на 29 септември родителите са били информирани, че могат да получат тялото на дъщеря си, с уговорката - след като платят дължимата сума за съхранение. Не е било освободено обаче веднага, казват от болницата, тъй като служителката в клиниката по съдебна медицина не е разполагала с всички документи, за да извърши това освобождаване. От болницата заявяват, че тялото на починалата може да бъде предадено на близките или упълномощен от тях представител във всеки един работен ден, а дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на 3 години, лечебното заведение щяло да претендира по законоустановения ред. Никъде не се казва спрямо кого ще претенцията.

От Софийската градска прокуратура казват, че още на 4 февруари 2020 година, т.е. няколко дни след смъртта на младата жена, държавното обвинение е дало възможност за освобождаване на тялото. Родителите обаче не били съгласни.

„Не бях съгласен тогава, защото съдебно медицинската експертиза не беше изготвена и защото имахме основателни, както се оказа в последствие, подозрения, че тази съдебно медицинска експертиза ще бъде претупана или изготвена недостатъчно качествено, защото не е посочено нито начинът, по който се е случило, нито час на смъртта. В последните документи, които съм виждал и документи издадени от самата  Александровска болница, не е казано по никакъв начин как се е случило, кога се е случило, а пък нашите подозрения са, че това е убийство”, заяви бащата.

От прокуратурата казват още, че при експертизата през 2020 година са взети всички изследвания и тялото не е било необходимо повече за целите на тази медицинска експертиза.

Според родителите обаче на 17 август тази година е последната експертиза.

„Разминаването се получава, защото когато ни предявиха миналата година материалите по делото, адвокатът откри съществени пропуски, отклонения и поискахме да бъде направена още една експертиза. Това искане беше уважено от новия разследващ прокурор”, каза Чернаев.

Добавете Вашия коментар

TOP