Скандал за Северна Македония, изслушването на Генчовска без секретни документи

15 Юни 2022 | 12:15
0 коментара
Политика
Скандал за Северна Македония, изслушването на Генчовска без секретни документи

Скандал се разрази в парламента около изслушването на външния министър Теодора Генчовска по темата за Северна Македония. То бе по искане на "Има такъв народ", които настояват за закрито заседание, но бившите им партньори от "Продължаваме промяната" предложиха изслушването да е открито. Това попречи на министър Генчовска да цитира секретни документи, което предизвика бурна разправия в пленарната зала.

Вече имаме политическа криза. С дребни хитрувания няма да можем да преодолеем каквато и да е тема в НС. Без хитрувания, всички искаме да видим дали са верни твърденията на западни партньори, затова заседанието трябва да е закрито, защото документите са с гриф "Секретно", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, пише 24 часа.

Чл. 103 от НК прочете пък от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той предвижда затвор от 10 до 15 г. за човек, който е на държавна служба, но води умишлено политика за нанасяне на вреда на републиката.

Изслушването бе с цел да установим дали има нарушение. Забранихте закрито заседание, на което г-жа Генчовска да извади документи, с които да се установи дали има престъпление от премиера, каза Чолаков. Той предупреди Никола Минчев да не  става "помогач, участник за укриване на престъпление".

Нямаше смисъл от този цирк. Закрито или не, всеки депутат ще може да се запознае с тази паметна бележка, тя е внесена в секретното делаводство на НС, каза от името на вносителите шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов. Но ще можете да се запознаете с бележка от Лена Бориславова, сътрудничка на премиера, каза Йорданов и след забележка от шефа на НС Никола Минчев се поправи, че тя е началник на кабинета на премиера.

Йорданов цитира бележка до началника на кабинета на външния министър, зам.министър Васил Георгиев и Димитър Стоянов, главен секретар на президента. В нея се цитира паметна записка, получена от МВнР от 1 април. Става въпрос за среща между еврокомисаря по разширяването Оливер Верхеи и зам.министъра на външните работи Васил Георгиев от 31 март. В нея тя пише, че изразява "дълбоко учудване от съдържащите се в паметната бележка твърдения за съществуваща договорка, за която ръководството на МВнР не е уведомено". 

"След като тази среща се състоя, ние бяхме в меден месец с ПП, аз бях в МС, премиерът беше бесен, защото паметната бележка е изпратена до президента и 10 посланика. Изчете ми на глас паметната бележка за срещата с Верхеи. Вътре има 8 неща, които казва Верхеи, които е казал премиерът пред него. Изчете ми ги, вие ще се запознаете в секретното деловодство, става въпрос за договорки между премиера и Верхеи. И той ми каза: От това стана ясно, че съм национален предател, искам оставката на този, който е писал записките на зам.министъра", разказа Йорданов.

От документите става ясно, че премиерът а поемал ангажименти, а не проксито му Весела Чернева, допълни той.

В изслушването си пред депутатите министър Теодора Генчовска започна с утачнението, че още на заседанието на КСНС през януари МВнР е информирало всимки политически сили и институции, че Северна Македония ще продължи да разчита предимно на външния натиск и ще се опитва да отслабва българската позиция, изолирайки експертните институции. А още с встъпването си на поста самата тя предупредила северномакедонския си колега да контактува само с нея, но това не се случило и те продължили да търсят връзки с други български политици и пробив в позицията на България по ветото. Тя се позова на секретен документ, но не го прочете.

Тогава от залата - от местата на ИТН, ГЕРБ и ДПС, започнаха да се чуват гласове и викове да се закрие заседанието.

Документът е в секретно деловодство, можете да го прочетете, отвърна им Минчев. И обясни, че вносителите не са аргументирали със секретни документи искането за закрито заседание.

Трябва да изчете документа, вие на какъв се правите в момента, викна му от място Тошко Йорданов. 

Ако искате, можем да преустановим това изслушване и да внесете ново, в което да разпишете изрично, обясни Минчев.

Тогава Генчовска продължи. Тя разказа за проект на рамковата позиция, изпратен във Външно от Весела Чернева, чието съдържание предполага по-скоро ревизия на българската позиция. Там не фигурира позицията ни по т.нар. Македонски език, каза Генчовска и уточни, че така изискването на европейски гаранции ставала несъстоятелно. Няма ясен механизъм в преговорната рамка по изпълнение на договора. МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който не отговаря на позициите ни, разказа Генчовска. 

Основният проблем бе, че докато МВнР се опитваше да преговаря, от други страни се създаваше впечатление, че то няма значение и може да бъде заобиколено, каза тя.

В началото на май МВнР бе оставено да води пълноценно преговорите и бе пастегнат значителен напредък за месец, каза още Генчовска. Така напълно отпаднало настояването на Скопие включването на българите в конституцията да се случи в края на преговорите. Към настоящем вариантът е за се случи преди началото на старта на преговорите, но за това е необходимо политическо решение, уточни министърът.

Проведените към момента разговори с всички държави членки на ЕС показват, че те не са готови да приемат това решение като свое, допълни Генчовска.

Страстите в пленарната зала се разгорещиха много, като представители на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нееднократно вземаха думата с искане за закрито заседание. Минчев отказа да подложи на гласуване което и да е от тях.

"Оставка", развикаха се бурно депутатите от опозицията.

На око хвърлях дали 80 души викат оставка, депозирайте го, отвърна им Минчев.

Костадин Ангелов от ГЕРБ го обвини, че се опитва с процедурни хватки да заглуши възможността да се разбере дали е извършено национално предателство. За нас това е факт. Един депутат го нарече от тази трибуна "Просто Киро", но той ще си тръгне като по  Кръстьо от премиелското място. Прикривате партийния си лидер с процедурни хватки. До днес ви уважавах, но нямате авторитета да сте председател и трябва да си ходите, обърна се Костадинов към Минчев

 Това ми го казахте и миналата седмица, ще ви чакам и следващата, ако не сте ми гласували оставка дотогава, отвърна му Минчев.

Спрете подобни процедури, губим времето. Хората да платят 78 стотинки и да си гледат тези евтини сценарии и сцени, които нямат друга роля, освен да отклонят дневния ред от бюджета, скочи шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров. 

Прекалихте, ще ви се наложи да те извинявате, скара му се Десислава Атанасова и го обвини в нарушаване на правилника.

А шефът на лявата група Георги Свиленски поиска удължаване на работния ден до приемане на трите бюджета. Това бе отхвърлено със 112 гласа "за", 95 "против" и 25 "въздържали се".

Любомир Каримански от ИТН обаче поиска двата малки бюджета да са днес, а големият - утре. Това бе прието с 205 гласа. 6 бяха "против", а 21 "въздържали се".

Добавете Вашия коментар

TOP